Spänt läge på Lesbos

2:44 min

Över 15 000 flyktingar väntar just nu på att ta sig vidare från den grekiska ön Lesbos och både myndigheter och hjälparbetare varnar för att läget snart är utom kontroll.

Resurserna räcker inte till för att hjälpa och många sover under bar himmel eller i små enkla tält.

För Safaa och hennes fyra barn från Damaskus i Syrien finns inget alternativ än att försöka ta sig vidare mot tryggheten i Europa.

– Jag vill till Tyskland, jag vill att mina barn ska få gå i skolan. I Syrien går det inte, säger Safaa Zaarour.

Hon visar in i det lilla tvåmanstältet i klarblått och gult som hon köpt samma dag och som nu är uppställt vid kajkanten, intill en av färjorna i Mytilinis hamn.

Sedan de kom med båt från Turkiet för fyra dagar sedan har hon och barnen, den minsta ett år, den äldsta 17 år, sovit på marken.

Ettåringen Rama gråter. Det är 30 grader varmt. De har gått fem mil för att komma hit till huvudorten Mytilini på ön Lesbos.

– Allt är mycket dyrt, barnen är törstiga, säger Safaa.

Kvar hemma i Damaskus finns hennes man. De hade inte råd att ge sig av allihop

Kemistudenten Iead från Homs i Syrien hjälper till att tolka. Han reser ensam men hoppas att hans familj ska kunna komma efter om han lyckas ta sig till Tyskland.

– Det är krig i Syrien. Regeringen vill att jag ska kriga, men jag vill inte, säger han.

Nu väntar han på att få komma med en av färjorna till Aten. Sedan vidare upp genom Grekland, Makedonien, Serbien och Ungern. Iead har hört om alla problem som väntar flyktingarna där, om stängslet som den ungerska regeringen har låtit bygga för att hindra fler från att komma.

– Jag vet inte vad vi ska göra, vi behöver hjälp men ingen hjälper oss.

Överallt i centrala Mytilini står de små tälten uppställda. Barn springer runt och sparkar på tomma plastflaskor. Långa köer vid biljettluckorna i hamnen. Varje dag kommer flera tusen flyktingar med båt från Turkiet till den grekiska övärlden.

Bara på ön Lesbos finns över 15 000 människor som väntar på att bli registrerade, först därefter kan de resa vidare till fastlandet.

Bråk utbryter regelbundet mellan polis och frustrerade människor och borgmästaren på Lesbos har hotat med att bojkotta det grekiska nyvalet den 20 september om inte mer resurser sätts in.

I går sa Greklands tillfälliga migrationsminister att situationen är på väg att explodera men utlovade lättnader, bland annat med fler färjor som ska ta flyktingarna till fastlandet.

En belgisk läkare från organisationen Läkare i världen, han vill inte säga sitt namn, pustar ut i en hotellobby med stetoskopet hängande runt halsen.

- Om ingen lösning nås inom de närmaste dagarna kommer det att explodera här, säger han.

- Det här är inte Europa 2015. Inte ett Europa jag vill leva i.