Rekordsiffror för bemanningsföretagen

1:40 min

De svenska bemanningsföretagens omsättning är nu uppe på rekordnivåer jämfört med samma period förra året. Bäst har det gått inom industri- och tillverkningsbranschen.

- Det är häpnadsväckande att se att det är 16 procent uppgång i det andra kvartalet och att det är industrin och västra Sverige som drar ifrån rejält, säger Henrik Bäckström är vd hos branschorganisationen Bemanningsföretagen.

De svenska bemanningsföretagens omsättning är nu uppe på rekordnivåer och under det andra kvartalet i år har tillväxten i riket varit nästan 16 procent högre jämfört med samma period förra året och ännu bättre har det gått i södra och västra Sverige.

- Anledningen är nog att samarbetet är väldigt tätt mellan industriföretag och bemanningsföretag och. Det gäller både uthyrning och rekrytering. Industriföretag har ibland svårt att hitta kompentent pensonal och då använder man sig av specialiserade leverantörer som kan hitta personal både i Sverige och utomlands, säger Henrik Bäckström.

Det senaste året har omsättningen ökat med en miljard kronor och sedan början av 2000-talet har omsättningen vuxit från tio miljarder årligen till att i år troligtvis landa på 30 miljarder.

Starkast har omsättningsökningen varit i Södra och- västra Sverige. Förändringarna märks mest i industri- och tillverkningsbranschen. Henrik Bäckström vd på Bemanningsföretagen berättar mer.

- Det är väldigt industritungt i västra Sverige och industrin globalt har gått över till personallösningar som inbegriper bemanningstjänster och rekryteringstjänster i mycket större utsträckning än vad fallet var tidigare. Jämför vi hur många som jobbar i bemanningsbranschen i svensk industri jämfört med tysk industri och holländsk industri så är det bara hälften så stor andel i Sverige, säger Henrik Bäckström.

Bemanningsbranschen har länge omsatt mest pengar i Stockholmsområdet, men för första gången i bemanningsbranschens historia visar den andra kvartalsrapporten att Västra Sverige nu omsätter mest. Framför allt rör det sig om uthyrning och rekryteringar inom bilindustrin av verkstadsarbetare som svetsare och montörer.