Svensk hjälp med korruptionsutredning i Guatemala

1:55 min

I dag avgörs om Guatemalas förre president Otto Perez Molina kommer ställas inför rätta. Sverige har gett omfattande bistånd till kommissionen, vilket varit avgörande för avslöja korruptionshärvan. 

Perez Molina avgick i förra veckan, efter att en FN-stödd kommission anklagat honom för att ha tagit miljoner i mutor.

- Sveriges stöd har varit mycket viktigt, inte bara ekonomiskt utan också politiskt, säger Iván Velásquez, som är chef för CICIG, den FN-stödda kommission som lett utredningarna mot den förre presidenten Otto Perez Molina. Stora demonstrationer hade då hållits mot honom i månader.

- Sverige är CICIG:s största givare, och utan det stödet hade vi inte kunnat göra en så här omfattande utredning, säger Iván Velásquez.

CICIG avslöjade i april den korruptionsskandal som fått namnet "La Linea" - efter den telefonlinje dit företag ringde och förhandlade om mutor för att på så sätt slippa betala importskatt på sina varor.

På hemliga bandupptagningar hörs den förre presidenten Otto Perez Molina, som sitter häktad i väntan på beslut om åtal. Beskedet väntas komma i dag. Perez Molina har anklagat utländska aktörer för att använda kommissionen som ett verktyg för att tvinga honom att avgå, och för att sabotera Guatemalas demokrati.

Har Sverige hjälpt till att störta Guatemalas president?

- Nä, det har vi inte. Sverige har hjälpt till att stärka strukturer i landet. FN, via CICIG, men också lokala strukturer, för att avslöja korruption. Sen att det ledde till att presidenten valde att avgå, det är något som han beslutade om, och som är resultatet av ett hårt arbete av riksåklagaren och hennes folk och CICIG, säger Georg Andrén.