Tyskland öppnar för miljontals flyktingar

Tyskland kan klara att ta emot en halv miljon asylsökande per år under flera år framöver. Det sa vice förbundskansler Sigmar Gabriel i en tv-intervju i går kväll.

Uppemot 800 000 asylsökande människor väntas komma till Tyskland i år – vilket är fyra gånger så många som förra året. Samtidigt pågår en kamp inom EU för att få fler länder att ta ett större ansvar.

I sitt uttalande i går upprepade Sigmar Gabriel kravet på att andra europeiska länder måste börja ta emot fler flyktingar.

– Det är oacceptabelt att EU litar på några få länder som Österrike, Tyskland och Sverige, sa Sigmar Gabriel och krävde att EU:s flyktingpolicy måste ändras.

I dag träffar Tysklands förbundskansler Angela Merkel statsminister Stefan Löfven för att diskutera den pågående flyktingkrisen. Merkel har den senaste veckan hållit möten med flera europeiska kollegor.

FN:s flyktingorgan, UNHCR, uppger att 7 000 syriska flyktingar anlände till Makedonien i går, måndag, och att 30 000 flyktingar ny befinner sig på grekiska öar, rapporterar BBC.

Ekot rapporterade tidigare i dag att på den grekiska ön Lesbos befinner sig 15 000 flyktingar som väntar på att kunna ta sig vidare och att såväl myndigheter som hjälparbetare varnar för ett allt mer spänt läge.

– Vi behöver hjälp, men ingen hjälper oss, sa Lead från Homs till vår korrespondent Johanna Melén.