Demonstranter i Moldavien kräver nyval

2:00 min

I ett av Europas fattigaste länder pågår en omfattande protest mot det som har kallats århundradets banksvindel. Mer än nio miljarder kronor, nära en tiondel av landets bruttonationalprodukt, har försvunnit från tre av landets banker och nu kräver demonstranterna de ansvarigas avgång och omedelbart nyval.

– Vi är främst besvikna på bankerna, för det var våra pengar de stal och vi vet att om två, tre månader kommer regeringen inte ha några pengar att betala pensioner för, säger en av dem som slagit tältläger i centrum av huvudstaden Tjisinau.

Med tanke på att nära en tiondel av BNP försvunnit ur tre banker är det scenariot inte otänkbart.

Missnöjet späs på av den gigantiska banksvindeln. Motsvarande nio miljarder svenska kronor har försvunnit från tre banker. Och det i ett land som redan räknas som ett av Europas fattigaste. Stölden har drivit upp inflationen, landets valuta har devalverats och förtroendet för politikerna är borta.

Men missnöjet gäller också att utlovade reformer sedan landet skrev avtal med EU uteblivit.

– Vi ville få det som i Europa, vara ett oberoende självständigt land med demokratiska rättigheter, sa en demonstrant i söndags till lokala radioreportrar

Tältdemonstranterna tänker stanna tills regeringen avgår och nyval utlyses. På plakaten under söndagens gigantiska demonstration på över 50 000 lades skulden också på några av landets superrika oligarker, som misstänks inblandade i banksvindeln tillsammans med förre premiärministern och presidenten.

I Ryssland får protesterna stor uppmärksamhet, men skulden läggs ensidigt på Moldaviens EU-vänliga politiker och bara proryska politiker intervjuas i tv.

Ryssland stöder den transnistriska utbrytarenklaven mot centralregeringen i Moldavien och ser helst att en ny moldavisk regering vänder EU ryggen.

En stor del av de fattiga moldavierna är gästarbetare i Ryssland, men sedan avtalet med EU har det blivit svårare för dem att arbeta här i Ryssland.