Fusk med Swish allt vanligare

2:06 min

Många näringdsidkare som använder mobilappen Swish när de tar betalt slår inte in betalningen i kassan. Den typen av fusk breder ut sig, berättar Skatteverkets nationella samordnare Conny Svensson.

– Vi har gjort kontroller under sommaren där vi har kunnat se att använder man sig av betalningar där man låter någon flytta pengar så slår man inte in pengarna i nästa steg i ett kassaregister också, vilket man måste göras i normalfallet. Utan man flyttar bara pengarna och så nöjer sig man med det. Och då är det fusk, säger Svensson

Det har blivit populärt att betala med Swish, en applikation i mobilen som gör att pengarna överförs direkt från konto till konto. Det räcker med att man kan mottagarens mobiltelefonnummer.

Men skatteverkets inspektörer har upptäckt att en del företagare slår inte in betalningen i kassan. Det är något som kunden ofta inte tänker på.

Wilma Holgersson från Lammhult brukar inte få kvitto när hon betalar med Swish, hon får bara en bekräftelse på telefonen, vilket inte är ett kvitto för köpet.

– Det känns ju tryggare när man får ett kvitto, säger hon.

Inte heller Sara Swärd från Växjö får några kvitton när hon handlar på Swish, något hon inte har tänkt på tidigare.

– Jag har tänkt att det syns ju på telefonen, säger hon.

Men nej, bekräftelsen om att pengarna har överförts är inget kvitto på köpet, säger Skatteverkets Conny Svensson.

Han berättar också att normalt 25 procent av verkets kontroller leder till böter men nu i somras var det 40 procent. Och de företagare som ertappas får ta en kraftig smäll, 10 000 kronor i böter första gången och det dubbla den andra gången.

Skatteverket vill ändra i lagen om kassaregister som gör att även Swishbetalningar framgår på kvittot.

För skatteverket har Swishbetalningar en fördel, de går att följa och då är det lättare att avslöja fusk.

– Vi kan förelägga banker och kreditgivare med informationen om vart pengarna har tagit vägen. Jämför vi det sen med vad som finns redovisad i bokföringen kan vi se väldigt stora skillnader, vilket vi ser redan i dag. Då beskattar vi företagen för den här skillnaden, säger Conny Svensson.

Sara Swärd i Växjö är inte förvånad över att det fuskas.

– Det är väl så med allt, med alla pengar i alla lägen, säger hon.