Fem gripna misstänkta för människosmuggling vid Öresundsbron

1:56 min

I går kväll och i natt greps fem personer misstänkta för människosmuggling vid Öresundsbron, enligt Tullverket i Skåne.

Kommissarie Leif Fransson vid gränspolisen i region syd berättar om hur många flyktingsmugglare de har gripit de senaste dagarna.

– Vi har gripit, anhållit och häktat 14 personer för människosmuggling, säger han.

Hur många personer har de här människosmugglarna försökt få in?

– Det är runt 30 stycken. Den gemensamma nämnaren är att alla har fått betalt för sina tjänster. Det är inte så mycket idealitet i de här ärendena.

Flyktingsmugglarna har stoppats av svenska tullen vid Öresundsbron. De smugglare som nu gripits de senaste fyra-fem dygnen kommer både från Sverige och också från andra länder i Europa.

De nekar samtliga till brottet de misstänks för, människosmuggling.

För den som själv skulle vilja hjälpa en flykting att ta sig från Danmark till Sverige så har danska integrationsministern nyligen uttalat sig och sagt att det är olagligt att göra så.

Flyktingarna har berättat för polisen om hur smugglingen går till och vad det kostar att bli smugglad till Sverige, enligt Leif Fransson kommissarie vid gränspolisen.

– Taxan är mellan 1 000 och 1 500 euro per person, säger han.

Flyktingarna kommer från Syrien, Irak och Afghanistan. Vissa blir satta i skuld till flyktingsmugglarna en lång tid framöver, säger Leif Fransson vid gränspolisen.

– De plockar dem på pengarna eftersom det finns en marknad att komma till Sverige. Man intecknar sina framtida bidrag så tar de procent av det då.

Så att de dessutom står i skuld till människosmugglarna efteråt?

– Ja. Om du inte har pengar att betala just här och nu blir du satt i skuld så blir det en procent av framtida bidrag som du skall reglera på den skulden, säger Leif Fransson. 

– Smugglarna vet om att när du får tillstånd här så kommer du få de och de bidragen, alltså kan de reglera skulden då.