#FLYKTVÄGEN

UNHCR lättade över bättre organisation på Lesbos

1:57 min

På den grekiska ön Lesbos fortsätter myndigheter och hjälporganisationer att försöka klara att ta hand om och registrera de omkring 20 000 flyktingar som kommit med båt från Turkiet och som vill vidare till fastlandet.

Det senaste dygnet har den grekiska kustbevakningen räddat ytterligare omkring 500 människor till havs. Sveriges radios korrespondent Johanna Melén träffade för ett par timmar sedan Patric Mansur från FN:s flyktingorgan UNHCR på en fotbollsstadium i Mytilini på Lesbos.

Han är lättad över att organisationen sedan i går har börjat fungera bättre. Fler registreringsplatser planeras på ön så att människor slipper gå den långa vägen från den norra sidan av ön dit båtarna kommer och hit till Mytilini.

Han ser egentligen bara en lösning på flyktingkrisen - att skapa fred.

I led på led inne på fotbollsstadium står människor för att få det papper som ger dem tillstånd att resa vidare. I skuggan av två stora tält pustar familjer ut, många har vakat hela natten i väntan på sin tur, de som inte skaffat egna tält har sovit direkt på marken.

I skuggan från ett av tälten på fotbollsstadion sitter Diyar Mohammed och hans fru Rawan. De kommer från Syrien men har levt som flyktingar i Irak i tre år.

I går tog han sitt livs svåraste beslut när han gick ombord båten från Turkiet till Grekland, en väg som inte alla överlever.

- Jag gör aldrig om det, jag bad till gud hela tiden, säger Diyar.

De har just fått sina papper och ska skaffa färjebiljetter till Aten nu. Han vet vilka svårigheter som väntar, bland annat måste de ta sig förbi det stängsel som Ungern sätter upp mot den serbiska gränsen.

- Att bygga stängsel mot flyktingar är en kriminell handling mot mänskligheten, säger han.