Norsk satsning mot terrorresor

2:29 min

I Norge ska säkerhetspolisen PST få större resurser för att förebygga och bekämpa så kallade terrorresor. Det handlar om att försöka stoppa norska medborgare som vill resa iväg för att ansluta sig till terrorklassade organisationer som IS.

– PST måste göra ännu mer för att stoppa terrorresor. I det sammanhanget har vi fått möjlighet att ta kontakt med resten av polisen i Norge som ska hjälpa oss att få på plats personer så att vi kan utreda ett ökat antal fall, säger norska säkerhetspolisens presstalesman Martin Bernsen till Ekot.

Han kan däremot inte uppge exakt hur många fler norska poliser som ska jobba med att utreda fall där personer misstänks vilja ansluta sig till IS och liknande terrorgrupper i till exempel Syrien och Irak.

Enligt PST är det minst 80 norska medborgare som redan har gjort en sådan resa. Ett 20-tal av dem har blivit dödade i strider. 20-30 stridande har kommit tillbaka till Norge.

Norge har i dag tuffare terrorlagstiftning än Sverige, vilket märks i antalet fall som går till domstol. Sedan 2012 har 19 personer i Norge blivit åtalade för olika former av terrorbrott, uppger tidningen Aftenposten. I Sverige hoppas regeringen att under kommande vinter få på plats en lagstiftning som förbjuder terrorresor. I Norge är redan flera personer dömda enligt en liknande lag.

Men är det självklart att fler polisresurser är det mest effektiva sättet att förebygga terror och extremism i Norge?

– Nja, det är det svårt att svara på i förväg. Men vi anser att det har en klart förebyggande effekt att vi får personer dömda. Det kan få extremismmiljöer att tänka sig för två gånger innan de drar till Syrien eller Irak att de faktiskt riskerar långa fängelsestraff om de kommer tillbaka, säger Martin Bernsen på PST.

– Vi har tre personer som har rest till Kenya, Somalia och Irak. De personerna har dödat 100 människor, så det är klart man måste försöka göra något så tidigt som möjligt.