Frivilliga möter flyktingar på centralen

1:32 min

Flera av de flyktingar som anlände till Malmö tidigare i veckan  har nu tagit sig vidare norrut. På centralstationen i Stockhom samlades under eftermiddagen flera frivilliga som samlat in kläder, skänkt mat och vatten till de anlända.

- Det är helt fantastiskt! Vi sa att det vore bra om vi hade vatten och plölsligt så har vi flera pallar med vatten, säger Yara Selstedt en av de frivilliga.

I ett hörn i centralstationen står Yara tillsammans med flera andra frivilliga och sorterar kläder, packar ner smörgåsar, bananer och små juicekartonger i plastpåsar. Å gåvorna till de nyanlända fortsätter att komma in. En strid ström av privatpersoner anländer och skänker kläder, kassar med mat och filtar. Sofia Ringerts är en av dem.

Varför har du kommit hit?

- För att det känns självklart att hjälpa människor som kommer hit utan någonting, säger Sofia Ringerts.

Bredvid insamlingen av mat finns också en stor klädhög där flera nyanlända prövar ut jackor och tjockare tröjor. Simo Oughris bär på en kasse med byxor och en jacka. Hans familj har flytt från Libyen över medelhavet på en överfylld fiskebåt, via Italien, Österrike och Tyskland till Sverige.

Resan har varit tuff berättar han. Han är trött men samtidigt är han glad över det fina bemötandet i Sverige. Nu hoppas han att han kan börja ett nytt liv i Gävle där några av hans släktingar bor.

- Om några timmar så åker vi vidare till Gävle, säger Simo Oughris.

Yara Selstedt som delar ut kläder och mat tycker att uppslutningen bakom det frivilliga uppropet är glädjande och hoppas det sänder signaler till politiker och myndigheter att hjälpa de människor som flyr för sina liv till Sverige.

- Det man hoppas är att den här folkrörelsen ska leda till att politiker inser att det här är vad de flesta i Sverige vill, säger Yara Selstedt.