Debatt i Danmark om hur flyktingarna ska hanteras

1:19 min

Det har varit lugnare i dag vid den dansk-tyska gränsen än i går. Många av flyktingarna som kommer till Danmark vill vidare till Sverige och Norge.

I Köpenhamn pågick i dag arbetet med att göra om idrottshallen Bavnehøjhallen på Vesterbro till ett mottagningscentrum.

Grönklädda hemvärnsmän satte upp stängsel runt hallen. Utanför samlades många frivilliga från Venligboerne, ett nätverk som hjälper flyktingar. De hade tagit med sig mat, vatten, mjölkersättning och kläder till flyktingarna. Men polisen tog inte emot gåvorna. 

– Vill de inte ha mat? frågade en ung man polisen.

– Lämna det till Röda Korset, blev svaret.

Arbetet med att ställa i ordning hallen började redan i natt. Sovplatser ordnades och det finns mat, dusch och toalett. Men fortfarande under eftermiddagen hade inga flyktingar kommit. 

– Vi har inga förväntningar om att det kommer någon men vi vill vara redo. Vi har ju sett de senaste veckorna genom Europa att det kommer många. Då vill vi gärna vara redo om de kommer hit, säger Henrik Möller Jakobsen på Köpenhamnspolisen som var på plats. 

De danska socialdemokraterna kräver att den borgerliga regeringen ska ta kontakt med den svenska regeringen om vad man ska göra med de flyktingar som vill till Sverige och som därför inte vill registrera sig i Danmark.

Sverige har hänvisat till EU-reglerna som innebär att flyktingarna ska registreras i det land där befinner sig. 

– Men låt oss komma överens. Det är det enda sättet, att Europa kan komma igenom det här och hjälpas åt, tycker Karina Ersted Christensen, som satt och väntade på tåget på Köpenhamns central, där många av de flyktingar som söker sig till Sverige måste passera. 

Den danska integrationsministern Inger Stöjberg gick till val på att minska antalet asylsökande. Hon sade i dag att hon gör allt hon kan för att uppfylla det löftet. 

Många av de över 1 000 personer som sedan i söndags har kommit till Danmark, har tagit sig vidare till Sverige. 

I dag stoppades två tåg med hundratals flyktingar på väg till Danmark i Hamburg och Lübeck. Danmark har skickat tillbaka flyktingar till Tyskland.

Samtidigt har många privatpersoner hjälpt flyktingarna de senaste dagarna i Danmark. Folk har gett dem skjuts i bil. En kvinna som i valet kandiderade för vänsterpartiet Enhedslisten beskrev på Facebook hur hon hjälpt en flykting över Öresund i en segelbåt. 

– Erfarenheten från den senaste veckan visar att danskar har stora hjärtan och gärna vill hjälpa, säger Ida, en av många frivilliga som väntade utanför Bavnehøjhallen i dag.