Venezuela militariserar gräns mot Colombia

1:36 min

Venezuelas president Nicolas Maduro har tagit beslut om att stänga ytterligare en gränsövergång till Colombia och skickar 3 000 militärer till gränsen. Samtidigt säger sig båda länder beredda att förhandla.

– Jag har beslutat att stänga gränsen uppe vid kusten och skicka dit 3 000 militärer för att garantera venezolanernas säkerhet, sa president Nicolas Maduro i ett tal igår kväll.

President Maduro beslutade sig för att stänga den viktigaste gränsövergången mellan de två länderna redan för ett par veckor sen efter en skottlossning mellan venezolanska vakter och okända beväpnade män då fyra personer skadades.

Venezuela har sedan dess deporterat tusentals colombianer som befinner sig i landet utan papper. Enligt Nicolas Maduro gör stängningen av gränsen att colombianska smuggelligor hålls borta, vilket de senaste veckorna minskat köerna utanför bensinstationer och matvaruaffärer.

Venezuela har en statligt kontrollerad växelkurs vilket gör att många - både venezolaner och colombianer - tjänar pengar på att smuggla subventionerade varor över till Colombia, där de kan säljas mycket dyrare.

Den venezolanska oppositionen hävdar dock att Maduros tilltag egentligen bara är en skenmanöver, tänkt att skapa oro inför parlamentsvalet i december. Förutom att skicka militärer till gränsen har presidenten också utfärdat undantagstillstånd i flera delstater.

Både Nicolas Maduro och Colombias president Juan Manuel Santos har sagt sig villiga att förhandla om långsiktiga lösningar på gränskonflikten, men än så länge är det mest tomma ord.