Trög tillväxt för världsekonomin

1:11 min

Det ser trögt ut för tillväxten i världsekonomin och vi får se en svag utveckling i år. Det spår Business Sweden i sin senaste marknadsöversikt.

Mauro Gozzo är chefekonom på Business Sweden och han säger och det beror på att den lägre tillväxten i Kina bromsar.

– Så man kan säga att det är tillbaka till ett gammalt mönster, säger Mauro Gozzo. Västvärlden drar nu världsekonomin men i tillväxtländerna är det mer skakigt.

Skakig tillväxt var ordet. Business Sweden räknar med att Kinas verkliga tillväxt stannar på tre procent i år - att jämföra med den officiella prognossiffran på sju procent.

Däremot går det som sagt bättre för västvärlden. För USA och för de fem stora europeiska ekonomierna. Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Spanien är alla på väg uppåt

Trots risken för en långvarig kinesisk svacka tror Mauro Gozzo ändå på en fortsatt återhämtning. Även om tillväxten i världsekonomin, och för svensk del, nu blir lite svagare än väntat.

– Vi är inte så utsatta för en nedgång i Asien som man kanske kan tro. Det har inte den betydelsen. Det viktiga är ju faktiskt den inhemska efterfrågan i Västvärldens ekonomier. Den är helt avgörande, avslutar Gozzo.