Löfven: Inga kontakter med den danska regeringen om flyktingar

1:07 min

Statsminister Stefan Löfven vill inte göra upp med Danmark om att de flyktingar som tagit sig till Danmark, men egentligen vill till Sverige, ska få komma hit. Vad flyktingarna vill är en sak, men reglerna säger att de ska registreras i Danmark, anser Stefan Löfven.

– Det är en sak, men det är inte så reglerna ser ut. Vi har gemensamma regler för att vi ska ha ordning och reda i detta system, annars har vi ingen ordning och reda. Och det är att det land man kommer till, det är där man ska registreras, säger Stefan Löfven.

Många av de flyktingar som tagit sig från Syrien till Danmark vill vidare till Sverige för att söka asyl här. Danska ministrar har öppnat för en överenskommelse med Sverige där flyktingarna får chansen att fortsätta till Sverige, trots att de egentligen ska registreras i Danmark och söka asyl där. De danska Socialdemokraterna har krävt att Danmarks regering ska ta kontakt med sina svenska kollegor om flyktingfrågan.

Men det är alltså inget Stefan Löfven öppnar för och han avfärdar också att danska regeringen tagit kontakt med den svenska om en sådan uppgörelse:

– Vi har inte fått någon sådan förfrågan. Danmark har tagit sitt ansvar och registrerat flyktingar som man ska.

I dag träffade Stefan Löfven såväl Tysklands förbundskansler Angela Merkel som Österrikes förbundskansler Werner Faymann. De tre är överens om att de flyktingar som nu kommer till EU måste fördelas mellan medlemsländerna.

Men Faymann går längre och menar att EU-länder som inte vill ta emot flyktingar också ska drabbas av ekonomiska sanktioner av något slag.