Motgift mot ormbett slutar tillverkas

2:12 min

100 000 människor faller offer för ormbett - varje år. Nu varnar Läkare utan gränser för att fler människor kan komma att dö, efter att ett viktigt motgift slutat tillverkas.

– Det är lantarbetare och herdar, jordbrukare och nomader och deras fruar, makar och barn som är i farozonen om de bor i ormtäta områden i Asien, Latinamerika och Afrika.

Det säger David Warrell som är professor emeritus i tropisk medicin och expert på ormbett.

I åratal har han propagerat för att ormbett är ett dödligt men ignorerat problem - och underfinansierat, trots att det finns bot.

Läkare utan gränser får in många ormbitna patienter, inte minst på sina kliniker i Centralafrikanska republiken och i Sydsudan.

När läkemedelsbolaget Sanofi nu slutar producera sitt bredspektrum-motgift, som hjälper mot en rad olika ormbett i just de länderna, väcker det oro hos organisationen.

Ormbett går ofta snabbt, kan ske i högt gräs och det kan vara svårt att veta exakt vilken sorts orm man har blivit biten av.

En annan tillverkare kommer troligen att ta över produktionen, men det blir en lucka på uppåt två år mellan att det sista serumet gått ut och nya är färdigtillverkade.

– Det kommer ju leda till att människor inte kan få behandling för sina ormbett och att människor kommer att dö till följd av detta, säger Anna Sjöberg, medicinsk rådgivare på Läkare utan gränser.

Och problemet är större än bara bristen på just det här specifika motgiftet, menar professor Warrell.

Enligt honom finns det bra serum som är verksamma för ormbett i andra geografiska delar av Afrika, men de som är välprövade är för dyra - och de billigare är ännu inte tillräckligt testade eller till och med ineffektiva.

Redan i dag råder det brist på verksamt motgift och på kunskapen om hur de ska användas. Det leder alltså till att 100 000 människor världen över dör varje år av ormbett och att 400 000 får men för livet.

– Ett giftig bett kan orsaka vävnadsskador, och en fot eller ett ben kanske måste amputeras. Många som arbetar utomhus i de här områderna är fysiskt handikappade på grund av ormbett, säger professor Warrell.