Sverige vill ha avtal med Bulgarien

1:55 min

Det är en ohållbar situation att bulgariska medborgare tigger ihop sitt uppehälle i Sverige menar Åsa Regnér som är minister med ansvar för utsatta EU-medborgare. I dag träffar hon Bulgariens socialminister Ivailo Kalfi.

I juni träffade Sverige ett avtal med Rumänien där man förbinder sig att samarbeta kring framförallt fattiga romers situation i hemlandet. Under sommaren har det tillsatts en arbetsgrupp med tjänstemän från både Sverige och Rumänien men än har inget konkret kommit ut. Men nu vill alltså Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister sluta ett liknande avtal med Bulgarien.

– Det är en ohållbar situation tycker vi att bulgariska medborgare befinner sig i Sverige eller i andra medlemsländer för att tigga ihop sitt uppehälle, säger hon.

De finns över hela Sverige, i gathörn, tältläger och i tunnelbanan. Fattiga människor som försöker tigga ihop sitt levebröd.

På onsdagseftermiddagen träffar alltså barn, äldre och jämställdhetsministern Åsa Regner den bulgariska socialministern Ivailo Kalfin för att de människorna ska kunna se en möjlighet att stanna kvar hemma.

– Avtalet fokuserar på barns rättigheter, kvinnors rättigheter och jämställdhet samt utbyte om hur man bygger upp en välfärdsmodell helt enkelt, säger Åsa Regnér.

Åsa Regnér har gott hopp om att komma överens om ett avtal. Men det blir inga nya pengar till samarbetet. De ska istället komma från EU-fonder.

Till Frälsningsarméns center för EU-migranter i Stockholm kommer människor för att få lite mat, kläder och hjälp med administrativa frågor. Två kvinnor som föredrar att vi utelämnar deras namn säger att de inget hellre vill än att ha ett jobb hemma där barnen finns. Men att den svenska ministern borde se till att pengarna från EU-fonderna går direkt till romerna, annars kommer de försvinna ner i någon tjänstemans ficka, menar de.

26-åriga Stefano har fått lite att äta på centret och är glad. Han är rom från Bulgarien som försöker försörja sig i Sverige genom svartjobb och att tigga. Han tycker det är bra att Sverige vill hjälpa på plats i Bulgarien.

– Vi vill verkligen att någon hjälper oss. Vi vill vara mänskliga, vi lider verkligen. Vi vill inte vara smutsiga. Vi vill vara goda människor. Vi vill känna oss som människor, säger Stephano.