Flyktingarna väntar vid gränsen

1:53 min

Vid gränsen mellan Grekland och Makedonien där det för ett par veckor sedan rådde kaos när polis hindrade tusentals flyktingar från att ta sig vidare norrut är läget nu under kontroll.

Bara i måndags passerade enligt UNHCR 7 000 människor gränsen under uppsikt av grekisk och makedonsk polis.

Många försöker hinna fram till Ungern före den 15:e september, då nya hårdare lagar börjar gälla för den som tar sig in i landet utan tillstånd.

– Let's go, ropar en polisman, och ännu en grupp människor börjar vandringen över gränsen från Grekland till Makedonien.

En liten flicka i blommig klänning stannar och plockar upp en sten från marken men skyndas på av sin mamma.

Sedan i juni har över 64 000 flyktingar och migranter passerat den grekisk-makedonska gränsen, men efter kaoset som rådde för ett par veckor sedan då de makedonska myndigheterna plötsligt stängde gränspassagen finns nu en ganska välfungerande organisation på plats där grekisk och makedonsk polis slussar flyktingarna vidare på färden norrut.

Under sommaren har människor sovit under bar himmel eller i små enkla tält här men snart ska ett flyktingläger med plats för tusen personer sättas upp, berättar en hjälparbetare från organisationen Praxis.

Volontärer finns på plats med vatten och kexpaket, barnmat och blöjor. En man byter ut sina söndergångna sandaler mot ett par hela.

Maha från Latakia i Syrien kommer med sonen Zinedine, sju månader, i bärsele på magen. En bit bort står hans storebror Ali, tre år.

– Det värsta hittills, säger hon, var resan i gummibåten från Turkiet till grekiska ön Kos, nu är hon orolig för vad som ska hända när de kommer fram till Ungern.

– Vi har hört att om man blir tagen vid gränsen, där kan man bli satt i fängelse i tre år. Vi är oroliga. Från den 15:e september ska det gälla. Vi försöker få hjälp att hinna dit före dess, säger Maha.

Sedan är det dags för hennes grupp att starta vandringen in i Makedonien.