Tusentals människor möter ungersk taggtråd på flykten

3:00 min

Vägen från Serbien till Ungern har blivit den stora rutten för människor som flyr från krig i bland annat Syrien till Europa. Varje dag passerar tusentals människor gränsen.

I Ungern gör premiärministern allt för att hålla flyktingar borta från landet, bland annat genom att bygga ett långt stängsel längs gränsen.

Stängslet är flera meter högt och består av vanligt stängsel men i toppen är det taggtråd, rakbladsvass taggtråd. På serbiensidan är det också taggtråd så att man inte ska kunna närma sig stängslet.

Det byggs intensivt på det 17 mil långa stängsel som ska hindra att människor tar sig in i Ungern illegalt. I början av november ska det vara klart, men Ungerns premiärminister sa häromdagen att han vill öka takten, att stängslet helst borde vara klart tidigare.

Inte långt från där stängselbygget pågår som flitigast kommer människor i tusentals in i landet. De flesta är Syrier, men här finns också människor från Afghanistan, Pakistan och Irak. Det här har blivit huvudvägen in i EU.

De som ger sig tillkänna eller upptäcks vid gränsen förs till de spartanska flyktinglägren i Röszke, innan man kommer in kan man få vänta i bussar i timmar. Aya från Latakia i Syrien har suttit åtta timmar på bussen men det är ingenting mot resan hon har gjort säger hon.

Hon har rest i sex månader, hon och hennes familj hoppas kunna komma till Tyskland.

Bussarna står några retfulla meter utanför flyktinglägrets välbevakade grindar, inte ens poliserna som bevakar bussarna vet när de ska få åka in.

En ung man från Damaskus som vill vara anonym är besviken på bemötandet i Ungern.

– Det är illa här. I de andra länderna fick vi hjälp här i Ungern vill polisen bara fånga oss, säger han. Han greps av polisen igår när han skulle korsa gränsen. Några av hans vänner lyckades fly in i skogen och ta en taxi till Budapest, själv fördes han till flyktinglägret.

Några kilometer längre bort, utanför ett annat flyktingläger rådde upprorsstämning. Flera hundra besvikna människor sittstrejkade på vägen och förhindrade trafik mot Budapest att ta sig fram. Poliserna är för få för att upplösa demonstrationen.

Hisham från Daraa i Syrien deltar i protesterna, han vill behandlas med någon slags värdighet säger han och han vill kunna ta sig till Budapest. Han gillar ungrarna i allmänhet, men inte polisen.

– Människor är hjälpsamma men inte polisen, säger han och skrattar som svar på frågan vad polisen gör. Till slut kryper det fram att de hånas och flera har blivit slagna med batonger.

Innan vi lämnar demonstrationen kommer polisförstärkning för att rensa gatan. När vi reser längs motorvägen mot Budapest ser vi klungor av människor som till fots börjat gå de sjutton milen till huvudstaden, några med barn i famnen.