Indiens miljöpolitik oroar

1:41 min

Indien riskerar bli landet som sätter käppar i hjulet för ett klimatavtal vid FN:s klimatkonferens om knappa tre månader.

Den sista november samlas världens länder i Paris för att försöka komma överrens om ett nytt globalt klimatavtal för att minska växthusgasutsläppen. Inför mötet har alla världens länder fått i uppgift att redogöra för sina planerade utsläppsminskningar de kommande åren.

Indien har ännu inte lämnat in sitt bidrag. En orsak sägs vara att de har problem med att de inte kommer att nå de utsläppsminkningar landet band sig för vid klimatmötet 2009. Då lovade Indien att fram till 2020 minska sina utsläpp av växthusgaser med 20 - 25 procent i förhållande till nivån 2005. Indiens miljöminister sa nyligen att de nått drygt 18 procents minskning. Och att de inte ser att de skulle kunna minska utsläppen mer.

Johan Rockström, professorn i miljövetenskap, är oroad över hur lite miljöpolitik som Indiens nuvarande regering för. Om de inte ändrar sig riskerar klimatet i världen åka på ett stort bakslag om 50 år, tror han.

– Paradoxalt nog kan det visa sig att vi har en 50-årsperiod nu när faktiskt utsläppen minskar för att det går så bra i de utvecklade länder. Och sedan vaknar Indien, och så poppar vi upp igen. Så Indien är ett litet make ut och break it på den stora skalan, säger Johan Rockström.

Även fotografen Mattias Klum, som i går kom ut med en bok i frågan tillsammans med Johan Rockström, är oroad över Indiens inställning. Att få med Kina är fortfarande viktigt men hotet för att inte nå ett enat avtal det kommer från Indien, menar Mattias Klum.

– Jag tror att Indien utgör ett större hot i förhandlingarna, säger han.