Stora besparingar på ABB

0:52 min

Verkstadsjätten ABB ska spara ytterligare en miljard dollar fram till slutet av 2017 och dela upp bolaget i två nya divisioner.

Verkstadskoncernen ABB utökar besparingarna och skriver ned sitt mål för bolagets tillväxt de kommande åren. Det framgår av information som presenteras inför ABB:s kapitalmarknadsdag i dag.

Utöver det program som redan rullar ska ABB sänka kostnaderna ytterligare.

Från 2017 ska nya besparingar på tjänstemännens arbete ge en miljard dollar per år, motsvarande över åtta miljarder kronor.

I ett pressmeddelande skriver ABB att det ska ske genom att produktiviteten ökar och att kapitalhanteringen förbättras.

9 000 av ABB:s drygt 140 000 anställda finns i Sverige. Men hur de nya besparingarna påverkar produktionsorterna Västerås, Ludvika och Karlskrona är oklart.

– Vi kommer att ta vår del av de här besparingarna, och gör det här för att stärka vår konkurrenskraft, säger ABB Sveriges vd Johan Söderström.

Hur påverkar de nya besparingarna de anställda i Sverige?

– Det är för tidigt att säga, enligt Johan Söderström, som inte vill spekulera i om det kommer att bli uppsägningar i Sverige.

Samtidigt ser bolaget tecken på avtagande industriproduktion och sänker målet för sin tillväxt. Från 4 - 7 procent per år till 3 - 6 procent per år fram till 2020.

ABB genomför också en omorganisation och den svenska verksamheten inom kraft och automation samlas i den nya divisionen Power Grids.