Michael Fallon, brittisk försvarsminister. Foto: Efrem Lukatsky/AP
Michael Fallon, brittisk försvarsminister. Foto: Efrem Lukatsky/AP

Brittiska regeringen vill sätta in stridsflyg mot IS

Försvarsministern: Skälen för att ingripa växer sig starkare varje dag
1:53 min

I Storbritannien överväger regeringen att återigen försöka få parlamentet att godkänna att det brittiska flygvapnet sätts in mot terrorgruppen IS i Syrien.

– Vi måste bedöma när vi har en möjlighet att vinna en omröstning innan vi vänder oss till parlamentet igen, säger försvarsminister Michael Fallon.

Debatten om ett ingripande mot IS tog ny fart i går, sedan premiärminister Cameron avslöjat att det brittiska flygvapnet för ett par veckor sedan använde ett obemannat flygplan, en så kallad drönare, för att inne i Syrien döda en brittisk medborgare som anslutit sig till IS.

Det beslutet fattades av regeringen, trots parlamentets nej till militära insatser i Syrien.

För två år sedan led premiärminister David Cameron ett förödmjukande nederlag i parlamentet när hans planer på ett militärt ingripande mot IS i Syrien röstades ner i parlamentet.

Det var ett beslut som mötte stark kritik från bland annat USA:s president Obama.

Men nu förbereder alltså regeringen att göra ett nytt försök.

– Skälen för att ingripa mot IS högkvarter och baser i nordöstra Syrien växer sig starkare varje dag, säger Michael Fallon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".