Våldsspiral i Turkiet inför nyval

2:35 min

I Turkiet har partilokaler för det prokurdiska partiet HDP vandaliserats och bränts i natt. Landet befinner sig i en våldsspiral med dagliga sammandrabbningar mellan den kurdiska gerillan PKK och den turkiska militären. Vår korrespondent rapporterar från det pro-kurdiska partiets högkvarter i huvudstaden Ankara.

– Det här var partiets minne, här fanns alla dokument och de brände allt, säger Zinar Karavil, som arbetar på högkvarteret för det prokurdiska partiet HDP.

Det luktar ännu brandrök, väggarna är svarta av sot, datorerna har smält ihop.

I går kväll attackerade en mobb partilokalen här i Ankara, i turistorten Alanya brändes också partiets byggnad. I flera städer har nationalister med turkiska flaggor skrikit slagord mot partiet och mot kurder, i en reaktion mot att den kurdiska gerillan PKK dödat polismän och militärer.

I söndags dödades minst 16 soldater, i går 15 poliser.

Här i det sotiga rummet i huvudstaden fanns datorer och all information om valet. Det var partiets hjärna, säger Bermali Demirdögen och Özlem Yorgun.

Rutor har krossats och stenar ligger ännu kvar på golvet.

I november planeras nyval. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu manar till lugn och har fördömt våldet, men HDP-ledaren Selahattin Demirtas talar i dag om en lynchkampanj med över 400 attacker och anser att det är omöjligt att hålla nyval när säkerhetsläget är så dåligt.

Vapenvilan som rått i mer än två år mellan den turkiska staten och PKK-gerillan har brutits. I våras kom pro-kurdiska partiet HDP för första gången in i parlamentet och Idris Baluken, vice gruppledare för HDP i parlamentet, säger att allt hänger ihop med valresultatet.

– När HDP fick 13 procent i valet så grusades alla planer som det styrande partiet AKP och president Tayyip Erdogan gjort upp. AKP kunde inte bilda regering med egen majoritetet och göra Tayyip Erdogan till en starkare president, så då vände de sig med vredes- och hatpolitik mot HDP, säger parlamentarikern.

Men Atilla Firat, som är rådgivare till ledningen för HDP, säger att nu måste alla sidor stoppa våldet och börja diskutera igen - annars kommer bara vapnen att tala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista