Svenska charterbolag: Turister i Turkiet behöver inte oroa sig

2:03 min

Efter attackerna i Turkiet så reagerar turisterna men charterbolagen menar att det är ofarligt att vistas i området, trots attacker där både bilar och restauranger satts i brand.

– De brände bilar, motorcyklar och restauranger. När demonstrationståget gick förbi satt jag på en restaurang, de började attackera ägarna som var kurdiska, säger svenska Victoria Bertilsson, som var på plats i Alanya igår.

Viktoria Bertilsson berättar om rädda turister som grät och sprang mot sina hotell för att söka skydd.

– Det var aggressivt. De gör nya saker hela tiden, PKK gör saker mot turkarna, turkarna gör saker mot kurderna. Det kommer bara att bli mer och mer det förstår man, säger Viktoria Bertilsson,

Bakgrunden till oroligheterna i går är den senaste tiden uppblossande våld mellan turkiska nationalister och kurdiska PKK-gerillan.

UD:s presstjänst känner till att det förekommit oroligheter i samband med demonstationer och uppmanar människor på plats att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen via media, lokala myndigheter eller via ambassadens hemsida.

UD har ännu inte gjort någon avrådan för turister att vistas på de platser där attackerna skett.

Fritidsresor har cirka 3 500 turister i området och sände i går eftermiddag ut SMS med information om att en demonstration skulle ske.

– Vi skickade ut ett sms där vi skrev ”Kära gäst, det kommer eventuellt att ske en fredlig demonstration inom de närmaste dagarna. Vi rekommenderar att du håller dig från stora folksamlingar. Vänligen kontakta din guide om du har frågor, hälsningar Fritidsresor".

Hur kunde Fritidsresor veta att demonstrationen skulle vara fredlig?

– Det är den information som vi får där nere. Vi har guider på plats som ju också har kontakt med hotell och andra i området. Det var på det sättet som vi fick reda på att det här hade aviserats, att det skulle vara en demonstration och då var benämningen just att den skulle vara fredlig demonstration och med erfarenheten utifrån det som hände igår, berättar Mathias Bergendahl.

Med erfarenheterna från händelserna igår tycker Fritidsresor inte att det funnits anledning att formulera sig på annat sätt.  

– Den här texten låg i linje med den information som vi hade fått och också i linje med vad som då inträffade. Det ser vi ju inte minst genom av att vi faktiskt inte har fått några reaktioner från våra kunder när det gäller det här sms:et utan man tog till sig och sannolikt höll sig ifrån det här området, säger Mathias Bergendahl.