Sjöstedt vill att Sverige ska driva på för lagliga vägar

1:43 min

I morgon kväll träffar statsminister Stefan Löfven alla partiledare - utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson - för att diskutera den internationella flyktingkrisen. Inför mötet i Rosenbad kräver Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt lagliga vägar för flyktingar att ta sig till EU.

– Jag tror att man måste göra det möjligt att söka asyl och komma direkt från konfliktområdet. Annars kommer vi se fler tragedier, fler som drunknar i Medelhavet, fler som går under på vägen. Det hänger ihop med att man inte kan ta sig till Europa på lagligt sätt, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt

På Stefan Löfvens tiopunktslista över hur han vill att EU ska reformera sin flyktingpolitik står bland annat att EU-kommissionen ska föreslå fler lagliga vägar till EU. Det välkomnar Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

– Det är faktiskt väldigt bra att man börjar gå den vägen. Om EU inte lyckas med det tycker jag att Sverige och andra länder ska gå före.

Framför allt vill han att det så kallade transportörsansvaret ska tas bort. Det innebär att till exempel flygbolag riskerar höga avgifter om de släpper ombord passagerare på väg till EU som saknar visum eller pass.

Jonas Sjöstedt är positiv till de flesta av Stefan Löfvens tio punkter, till exempel ett tvingande kvotsystem för att fördela flyktingar mellan EU-länder.

Men han säger nej till det omdiskuterade förslaget att upprätta en lista över "säkra länder". Säkra länder är länder dit asylsökande snabbare kan skickas tillbaka.

– Det tycker jag är bekymmersamt. Det finns en risk att enskilda personer från länderna som man bedömer som säkra faktiskt har asylskäl. Då kanske man sätter deras möjlighet att söka asyl och få den ansökan prövad ur spel, säger Jonas Sjöstedt.

Så här säger Jonas Sjöstedt om sina förväntningar på morgondagens partiledaröverläggningar.

– Jag hoppas att det ska leda till en bättre flyktingpolitik, där alla kommuner i Sverige tar emot flyktingar och där alla länder i EU ska göra detsamma. Därför att löser vi det här gemensamt så kan vi lösa det så mycket enklare, säger Jonas Sjöstedt (V).