Flyktingar i valdebatt i Norge

1:48 min

I Norge har flyktingmottagande blivit en av de mest brännande frågorna inför kommunvalet på måndag. Ledaren för högerpopulistiska Fremskrittspartiet har uppmanat de norska kommunerna att sabotera ett avtal om att Norge ska ta emot 8 000 kvotflyktingar från Syrien.

– Det finns delar av Oslo där antalet invandrare har blivit onaturligt högt, säger Peter N. Myhre som är kommunpolitiker för Fremskrittspartiet i den norska huvudstaden.

Vad innebär det att det är "onaturligt högt"?

– Vi har enskilda skolor i yttre delar av östra Oslo där andelen etniska norrmän är noll.

Kommunpolitikern ser bristen på norsk-etniska elever på vissa skolor som ett stort integrationsproblem.

I somras enades de flesta partierna i norska parlamentet Stortinget om att landet ska ta emot totalt 8 000 syriska kvotflyktingar till och med 2017.

Men invandringskritiska Fremskrittspartiet stod utanför överenskommelsen, och Peter N. Myhre stödjer partiledaren Siv Jensen som i starten av kommunvalskampanjen uppmanade norska kommuner att i praktiken lägga krokben för det här kvotflyktingavtalet.

Hittills i år har rekordmånga norska kommuner sagt ja till att ta emot och bosätta invandrare som har fått uppehållstillstånd. Ändå finns en kö i Norge med över 5 000 invandrare som ännu inte har fått en kommunplacering.

I regeringen är det inkluderingsminister Solveig Horne som har ansvar för att få norska kommuner att ta emot tillräckligt många flyktingar. Men Horne hör samtidigt till Fremskrittspartiet, vars ledare just har uppmanat kommunerna att säga nej till kvotflyktingar.

Och Horne försvarar kommunernas rätt att själva avgöra om de vill ta emot flyktingar.

– Ska man lyckas med bosättningsarbetet tror regeringen att det är kommunerna själva som måste se vilken kapacitet de har. Därför har jag stor respekt för de kommuner som säger nej, säger Solveig Horne till Ekot.