Drottning slår rekord

1:28 min

I Storbritannien har i dag drottning Elizabeth blivit den längst tjänande monarken. Hon passerade den tidigare rekordhållaren, drottning Victoria.

”God save the Queen”, gud bevare drottningen, ropade gästerna i Westminster Abbey den andra juni 1953.

Ärkebiskopen av Canterbury, Geoffreey Fisher, satte kronan på Elisabeths huvud och krönte henne till drottning. Hon hade utropats till drottning drygt ett år tidigare. Men kröningen sköts upp för att respektera sorgeperioden efter hennes fars, George VI bortgång.

I dag den 9 september, passerar drottning Elisabeth milstolpen och blir den regent som suttit längst på tronen i den brittiska historien. Med sina 63 år och 218 dagar passerar hon drottning Victoria. Elisabeth är statsöverhuvud i Storbritannien och 15 andra länder inom det brittiska samväldet. Hon har regerat över tolv premiärministrar.

Drottningen har själv undanbett sig firande, bland annat med hänvisning till att hon kom till tronen på grund av sin fars för tidiga död. Hon är på sitt slott i Skottland och jobbar på som vanligt. I dag inviger hon en järnvägslinje i Skottland.

Men det rojalistiska Storbritannien kan naturligtvis inte låta bli lite yra i alla fall. Det blir en flottilj av båtar längs Themsen som rinner genom London. Människor uppmanas att stå längs flodstränderna med brittiska flaggor. Och så blir det saluter med kanoner.

Nästa år fyller drottning Elisabeth 90 år. Då blir det ordentligt firande.