Finländare protesterar mot nedskärningar

2:06 min

Många finländare har reagerat starkt mot det sparförslag som landets regering presenterade under tisdagen. De tänkta nedskärningarna, bland annat i sjukförsäkringen, ska stärka Finlands konkurrenskraft på den globala marknaden och få igång tillväxten som varit låg i flera år. Men oppositionen och fackförbunden anser att förslaget både strider mot arbetsrätten och slår mot redan utsatta grupper. Vår korrespondent träffade demonstranter i Helsingfors i dag.

Städerskan Kirsti Kangas och hennes vänner har demonstrativt satt sig i gallerförsedda varuvagnar som de gjort om till symboliska burar, för att visa hur inlåsta de är i sin socioekonomiska situation.

- Det kan gå åt helvete för många. Jag har själv varit bostadslös en gång och vill inte hamna där igen, säger Kirsti. Hur ska vi lågavlönade deltidsarbetande klara skyhöga priser och hyror?

Gruppen kallar sig Joukkovoima, på svenska Kollektiv styrka, och består av förtidspensionerade, bostadslösa och långtidsarbetslösa. De har ställt upp sig på torget framför Finlands Bank mitt i Helsingfors turisttäta domkyrkokvarter. På deras plakat står saker som "Nedskärningarna är ett människorättsbrott" och "Skäms ni inte, regering?"

Det stränga åtstramningspaket som Finlands trepartiregering med Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna presenterade på tisdagen innehåller bland annat sådant som redan länge gällt i Sverige: En karensdag i sjukförsäkringen med 80 procent av lönen i ersättning de första dagarna.

Dessutom föreslås kraftiga sänkningar av lagstadgad OB- och övertidsersättning, färre röda dagar och krympt semester från 38 dagar till 30 för flera hundra tusen offentliganställda.

Sparpaketet, som redan kallats "den grymma listan", kom till sedan förhandlingarna med arbetsmarknadens parter om gemensamma reformer strandade häromveckan. Fackliga ledare beskrev i morgonens tv-soffor förslaget som ett krig mot finländska löntagare.

- Det är som om de säger till oss: "Välj själva, vilken hand vill ni hugga av först", sa ordföranden för Servicefacket PAM till YLEs morgonprogram.

Också bland de yrkesarbetande finns nu en stor oro för framtiden i en redan ansträngd ekonomi. Busschauffören Ossi undrar hur länge till han kommer att orka köra.

- Jag arbetar fortfarande som bussförare och jag är 67 år. Jag har inte råd att gå i pension.