Många hungerstrejkar utanför Migrationsverket i Malmö

1:26 min

Sedan i går i tisdags hungerstrejkar 70 irakiska palestinier utanför Migrationsverket i Malmö. Palestinierna får inte asyl i Sverige, men erkänns inte heller som medborgare i Irak och kan inte återvända dit.

En av dem är Aid al-Ahaladi från Kalmar

– Vi är här för att få svar, och det har redan gått en månad så vi kan lika gärna dö, säger Aid al-Ahaladi.

Många irakiska palestinier får avslag på sin asylansökan och ska utvisas tillbaka till Irak. Men där erkänns de inte som medborgare och kan därför inte återvända. Tillsvidare befinner de sig alltså i ett limbo, enligt uppgift totalt handlar det om några hundra personer i hela Sverige.

Sedan en månad demonstrerar man därför utanför Migrationsverket i Malmö och har slagit upp ett tältläger precis utanför grindarna. I lägret bor mellan 100 och 150 personer. För att sätta press på Migrationsverket hungerstrejkar nu alla vuxna män i lägret i protest mot situationen.

Dessutom saknar man möjlighet att prova söka asyl i någon annat land, på grund av Dublinförordningen. Så om ni inte vill ge oss asyl så radera åtminstone våra fingeravtryck i era system, säger Aid al-Ahaladi.

– Flera gånger har vi vädjat om att de ska radera våra fingeravtryck! Gör man det skulle vi inte vara här.

En person som inte har asylskäl kan ändå få uppehållstillstånd om det är omöjligt att återvända till sitt hemland. På Migrationsverket går man därför nu genom alla irakiska palestiniers ansökningar igen, berättar Susanne Fonsell, chef på Migrationsverkets förvaltningsprocessenhet.

– Det måste vi nu se över om det är så eller inte. Är det utsiktslöst att återvända så kan det ju vara ett skäl till att de ska beviljas uppehållstillstånd, säger Susanna Fonsell, från Migrationsverket.