Vägglössen vanligare och vanligare

1:44 min

Allt fler bostäder drabbas av vägglöss. Skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex ser också att också offentliga färdmedel som bussar och tåg allt oftare har behov av sanering.

– Vi ser en fortsatt ökning på antalet saneringar. Och sedan ser vi att det sprids till nya ställen i samhället. Som exempelvis båtar, bussar och flygplan, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex

Två flygplan som trafikerar internationella destinationer är de senaste i raden av transportmedel som sanerats för att det funnits vägglöss ombord. Annars är det vanligare att transportmedel som långfärdsbussar och tågvagnar drabbas.

Under förra året gjorde de två största saneringsbolagen Anticimex och Nomor över 25 000 saneringar av vägglöss. Huvudsakligen är det fortsatt bostäder som drabbas.

Behovet av saneringar ökar. Bara i år har de två bolagen gjort över 2 000 fler saneringar än under samma period förra året.

– Utvecklingen har varit markant sedan 2010. Var kan man se ökningen någonstans? I hela Sverige, men framförallt i studenthem och flerfamiljshus, i och med att vi har flest kunder där. Och ibland kan det vara svårt att se och då kan vi ta till hundar, säger Andreas Olsson operativ driftchef på Nomor.

Det är när man funnit vägglöss vid stora publika utrymmen som man börjat använda spårhundar med specialisering på att finna vägglöss. För att hunden på kort tid kan spåra upp enstaka löss på stora ytor. Exempelvis på hotell, skolor och flygplan. Platser som annars tar lång tid att sanera. 

Mona Ghalayini arbetar som hundförare för Anticimex. I dag arbetsleder hon hunden Spot, en jaktcockerspaniel. Hunden ska leta efter vägglöss i en trerumslägenhet. Förhoppningen är att lägenheten är fri från vägglöss efter en lång tids sanering.

– Nu frysmarkerar hunden. Han har lagt sig ned och så sätter ha nosen där som vägglusen finns. Vet du om det är en levande vägglus? Det är bara levande vägglöss som den markerar. Inga döda, inga bajsspår och inget gammalt bo. Endast levande. Vad är det hunden luktar efter? Det är lukten av vägglöss. De utsöndrar ganska mycket lukt.

Den som drabbas av vägglöss har oftast själv burit hem lusen i sitt bagage eller i en begagnad möbel, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex. Men smuts fångar inte lusens intresse utan bara tillgången till blod.

– Vägglusen är en insekt som har valt att leva med oss människor. Så den bärs in eller flyttas in med sängar, möbler alternativt eller alternativt går till något grannrum eller kommer med våra resväskor.

–  Så det är väldigt sällan som vi ser en vägglus sitta på en människa. Och därmed skulle kunna spridas från människa till människa. Så det här med smutsigt det är något vägglusen inte bryr sig om utan bara det finns en människa, säger Håkan Kjellberg.