Oro för rysk militär närvaro i Syrien

1:16 min

Uppgifter om ökad rysk militär närvaro i Syrien fick i dag både USA:s utrikesminister John Kerry och Natos generalsekreterare att uttrycka sin oro för utvecklingen.

För andra gången på en vecka kontaktade USA:s utrikesminister John Kerry den ryske utrikesministern Sergej Lavrov för att framföra oro över uppgifterna om en ökar rysk militär närvaro i Syrien, sade John Kirby, som är talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, vid en pressträff.

– Han gjorde klart att om det stämmer är vår syn att det kan leda till ännu mer instabilitet i Syrien, sa John Kirby.

Tidigare i dag sa en talesperson för det ryska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån Reuters att Ryssland har militära rådgivare på plats i Syrien, och att det är en del av ett sedan länge känt samarbete mellan Ryssland och Syrien.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet pekar rapporter på att den ryska närvaron är mer omfattande, och om det är så riskerar det enligt USA att trappa upp konflikten. Det kan i så fall också leda till konfrontationer med den internationella koalition som bekämpar terrorgruppen Islamiska staten i Syrien, enligt USA.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa i ett uttalande att han är bekymrad över rapporterna.