Läkemedel effektivt mot hiv-smitta

2:13 min

Män med många sexuella kontakter kan minska sin risk att bli hiv-smittade genom att ta ett förebyggande läkemedel. Medlet har använts i USA, men skrivs inte ut i Sverige för att hindra smittspridning.

I en ny studie i medicintidskriften The Lancet visar brittiska forskare att bland män som har sex med män minskade smittrisken avsevärt, och det kan finnas skäl att försöka minska hiv-spridningen på det här sättet också i Sverige, säger Anders Sönnerborg som är professor vid Karolinska Institutet:

– Ja, ur ett medicinskt perspektiv till de personer som har många sexpartners - där finns det skäl. Däremot kan man starkt ifrågasätta att använda det till personer med färre partners, eftersom det alltid finns risk för olika biverkningar.

Läkemedlet heter Truvada och har använts hiv-förebyggande i USA. I Storbritannien har man nu testat att ge det till ett par hundra män som genom många sexkontakter, riskerar att smittas av hiv. Och efter ett år visade det sig att färre fått smittan, jämfört med en kontrollgrupp, som inte tagit medicinen.

Men det finns alltså biverkningar, till exempel illamående och allvarliga njurskador. Det kan också uppstå resistens mot läkemedlet, vilket gör det svårare att behandla sjukdomen om det skulle behövas.

Ändå har Anders Sönnerborg märkt ett intresse hos patienter i Sverige:

– Det finns ett begränsat antal personer som är intresserade och enstaka personer som har hört efter på mottagningen om de kan få det här på recept. Vi vet också att det finns personer som skaffar sig det här på internet, vilket vi starkt avråder från eftersom man inte vet vad man får då. Det finns också de som lånar av kamrater, det är inte heller någon bra lösning.

Att Truvada visat sig så effektivt mot smittspridning i vissa grupper, har beskrivits som ett framsteg i den globala kampen mot viruset, och Anders Sönnerborg är försiktigt optimistisk:

– Ja, det planeras ännu större studier i Europa och Afrika. Och det finns åtminstone hos vissa stora förhoppningar om att det här skulle vara ett sätt att få bukt med hiv-epidemien som fortfarande skenar iväg, även om man kanske inte uppmärksammar det så mycket. Inte minst i vårt närområde i Baltikum och i Östeuropa är det på det viset.