Löfven i samtal om flyktingkrisen

1:59 min

EU-ländernas bristande ansvar i samband med flyktingkrisen diskuteras i kväll på ett möte som statsminister Stefan Löfven bjudit in de övriga partiledarna till. Samtidigt presenterar regeringen i dag en satsning för att de människor som flytt hit snabbare ska komma in på arbetsmarknaden.

– Vi vill att människor ska få en snabbare möjlighet om man kommer från ett annat land, så behöver man inte vänta tills man fått sin asyl godkänd, den kan påbörjas under asyltiden, då går det mycket snabbare, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen har också inlett samarbete med arbetsmarknadens parter om att skapa möjligheter för flyktingar att snabbt komma i jobb. Till exempel ska en läkare, tandläkare eller ingenjör från Syrien snabbare kunna börja jobba här.

Det är inom många olika områden, till exempel industri- och bygg-sektor, och offentlig och privat tjänstesektor som samarbetet med fack och arbetsgivare sker, säger Stefan Löfven.

– Då är parterna med och tar ansvar för det och ger, både Sverige tillgång till en resurs här, men också hjälper den här människan att etablera sig här.

Hur stor satsningen är kommer regeringen att presentera senare i dag.

Till mötet i kväll om flyktingkatastrofen och EU-ländernas bristande ansvar har Stefan Löfven bjudit in alla partiledare utom Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Det är om Sveriges ställningstagande inom EU som Stefan Löfven vill informera de andra partiledarna.

– Jag tror att vi ska ha en politisk samling, både vad vi gör här hemma i Sverige, men också vad Sverige står för ute i EU, och där är huvudbudskapet.

– Det är fler länder som måste göra mer.

– Det hjälper inte att bara Tyskland och Sverige och några länder till gör sitt, utan alla medlemsländer måste bidra.

Statsminister Stefan Löfven kommer också att bjuda in stort till en nationell samling kallad "Sverige tillsammans".

Kommuner, arbetsgivare, fack, idrottsrörelsen, religiösa trossamfund med flera kommer att bjudas in till en stor konferens i nästa månad, säger Stefan Löfven.

– Jag vill samla Sverige nu, det vi kallar "Sverige tillsammans". Det är en arena för att både manifestera som redan görs, de goda insatserna, men också för att utveckla det, vad kan vi göra mer tillsammans.