Flyktingarna får fritt lämna Danmark

2:31 min

Flyktingarna i danska Rödby hamn och Padborg får åka vidare till Sverige, efter ett beslut från polisen. Av människorna som kommit till Danmark är det endast en bråkdel som väljer att stanna kvar och söka asyl i landet.

Runt 3 000 flyktingar har sedan i söndags kommit till Danmark, av dem är det omkring 400 som sökt asyl i landet, skriver det danska justitiedepartementet på sin hemsida, enligt Ritzau.

Rikspolischef Jens Henrik Højbjerg uppgav tidigare en något mer exakt siffra på hur många flyktingar och migranter som kommit, 3 200, vilket bör innebära att omkring 2 800 personer valt att resa vidare.

Många söker sig norrut mot Sverige.

Dansk polis beslutade under morgonen att låta flyktingarna åka vidare utan att registrerats. Flyktingarna som anländer till Padborg på Jylland eller till Rödby hamn behöver nu bara visa legitimation och därefter får de lov att resa vidare.

I ett pressmeddelande från danska Rikspolisen står det:

"Polisen har bara begränsade möjligheter att hålla utländska medborgare som kommit till landet frihetsberövade. Många av dem önskar inte att komma i kontakt med myndigheterna och har ingen annan önskan än att fortsätta resan mot Sverige eller andra länder. Därför beslutade Rikspolisen sent på onsdagen att det inte längre är möjligt att hålla kvar de tusentals människor som i ögonblicket söker sig till Danmark"

På en presskonferens underströk Danmarks rikspolischef Jens Henrik Højbjerg att det enbart var polisen som stod bakom beslutet att låta migranter och flyktingar som anlänt till landet resa vidare utan att registreras, rapporterar danska TV2.

Regeringen ska alltså inte ha någon roll i beslutet. Tidigare kommenterade också polisfacket frågan.

– De politiska turerna på Christiansborg måste få ett slut. Hitta nu en lösning på detta, det är ett världsomfattande problem, som ingen omedelbart kan lösa på en gång, säger polisförbundets ordförande Claus Oxfeldt till Ritzau.

Samtidigt berömmer Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen polisens beslut att inte hindra flyktingar från att resa vidare, till exempelvis Sverige, utan att ha registrerats.

Lars Løkke Rasmussen sa efter ett möte med de andra partiledarna att polisen har hans fulla stöd.