Ersättningen till kommunerna höjs

1:45 min

Regeringen vill höja ersättningen till kommuner som tar emot nyanlända med 50 procent. Förslaget - som finns med i den kommande höstbudgeten - är en del i det nya etableringspaket som lades fram i dag.

- Vi har just nu många människor som kommer till Sverige. Kommunerna gör ett fantastiskt arbete och vi vill ge dem de bästa möjligheterna för att det ska bli ett bra mottagande. Hela det paket vi har presenterat i dag är en investering för en snabbare etablering i det svenska samhället, snabbare in i skolan, snabbare in i jobb. Då behövs det bland annat för kommunerna att få mer resurser, säger Stefan Löfven.

På en presskonferens tidigare i dag presenterade regeringen en rad åtgärder som ska leda till ett bättre flyktingmottagande.

Bland annat höjs alltså kommunernas ersättning för nyanlända vid årsskiftet: från dagens 83 100 kronor till 125 000 kronor.

Det beräknas kosta staten drygt en miljard kronor 2016.

Många av förslagen är kända sedan tidigare - som att kommunerna också ska få högre ersättning för asylsökande barns skolgång.

Så här säger utbildningsminister Gustav Fridolin om det.

– Det här är ju pengar som i slutändan landar hos de lärare och rektorer som kämpar så hårt för att barn som kommer direkt från krig och flykt ska få en nystart. Det här gör skillnad.

De nya satsningarna - som även Vänsterpartiet står bakom - finansieras bland annat genom att den prestationsbaserade ersättningen till kommuner som tar emot många flyktingar avskaffas.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är inte imponerad av regeringens etableringspaket.

- Framförallt ser vi inga förslag om fler nya jobb och fler vägar in till jobb. Vi ser heller ingen diskussion om det egna ansvaret. Det tror jag är viktigt för att integrationsarbetet ska fungera, säger hon.