SKL-kritik mot Björklunds vändning

1:51 min

Att Folkpartiledaren ställer sig bakom regeringens lagförslag att alla kommunerna ska tvingas till att ta emot flyktingar väcker förvåning inom Sveriges kommuner och landsting. Både från moderat och centerpartistiskt håll trodde man att partierna var eniga.

– Det känns som en märklig totalomsvängning från förra veckan. Då åtminstone vi kommun- och regionpolitiker var överens om att problemet ligger inte i hur kommunerna integrerar, utan på en statlig nivå, säger Harald Hjalmarsson, moderat oppositionsråd i Västerviks kommun.

SKL:s beredning för regional tillväxt och regional utveckling diskuterade frågan i förra veckan. Moderaten Harald Hjalmarsson säger att de borgerliga partierna då var överens om att en tvingande lag inte är någon god idé. Även centerpartisten Kristina Jonäng har uttryckt sig kritiskt idag.

De menar att förslaget missar att många nyanlända bosätter sig på egen hand innan de hunnit placeras av Arbetsförmedlingen.

– Man skjuter över målet. Vi ser andra problem som behöver åtgärdas, istället för att ha en tvingande lagstiftning, säger Harald Hjalmarsson, moderat oppositionsråd i Västerviks kommun.

Även i det egna partiet finns skepsis mot Björklunds vändning. P4 Värmland har intervjuat Anders Viking Pettersson som är ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Värmland.

– Till det här beslutet är jag tveksam eftersom att jag inte tror särskilt mycket på tvång. Jag tror att vi måste lösa det på andra sätt, som varför vissa kommuner inte överhuvudtaget kan ta emot flyktingar. Det kan ju till exempel bero på att det finns en bostadsbrist, säger Anders Viking Pettersson på Liberala ungdomsförbundet.

Däremot välkomnar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att Folkpartiet ställer sig bakom regeringens förslag, och hon säger till TT att hon hoppas att fler partier ska följa efter.

LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson berömmer folkpartiledaren idag.

– Jag tycker det var ett väldigt moget och bra beslut, jag tycker det var bra att man hittar varandra över blockgränserna också, säger LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson.