Skeptiska till vapenvilan i Ukraina

1:46 min

I Ukraina kommer försiktigt optimistiska uttalanden från landets ledare om att vapenvilan håller. Detta efter tre dagar utan några större incidenter.

Men bland dem som samlar pengar till ukrainska armén i Kiev är detta inget pålitligt tecken alls.

– Jag tror inte på det, jag litar inte på Putin, det är ännu ett av hans förädiska listiga knep för att villa bort oss, säger Tetjana Slysjovskaja.

Hon samlar in pengar till ATO, den så kallade antiterroroperationen i öst.

I centrum av Kiev är hon bara en av flera som fortfarande samlar pengar till militären och ingen av dem ser någon ljusning trots att presidenten, NATO och alla ukrainska medier rapporterar att det varit tyst i tre dagar i östra Ukraina.

I går pratade president Porosjenko med president Putin på telefon och samtalet påstås ha varit vänligt och optimistiskt.

Men här i Kiev finns inget förtroende alls för någon god vilja hos den ryske presidenten. Spekulationerna är intensiva om att detta bara är en del av en ny rysk strategi att flytta fokus från Ukraina till Syrien inför FN:s generalförsamlings möte i New York.

För första gången på åtta år kommer Vladimir Putin att delta och här i Ukraina är rädslan stor att FN istället för att diskutera hur kriget i öster ska stoppas enbart kommer fokusera på Syrienkriget och Rysslands roll där.

Vladimir Putin talade redan för en vecka sedan på ett nytt sätt om sin "amerikanska partner".

Den välkände oppositionspolitikern och schackvärldsmästaren Gerry Kasparov har från sin exil också varnat för hur hans hemlands ledare kommer manipulera väst till eftergifter för att få stopp på Syrienkriget.

Samtidigt har nyhetsbyrån Reuters reporter precis rapporterat om att en helt ny rysk militärbas byggs nära den ukrainska gränsen i öster.

Ett tecken på att de som är skeptiska till vapenvilan kanske har rätt.

– Det här kriget kommer hålla på minst i fem är, säger 32 årige Sasja från Kharkov.