Human Rights Watch: Sudan bakom våldskampanj

1:32 min

Massvåldtäkter och urskillningslöst dödande. Människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagar regeringen i Sudan för att ligga bakom en brutal våldskampanj i Darfur-regionen.

Rapporten från Human Rights Watch bygger på berättelser från över 200 offer, vittnen, men också avhoppade förövare.

Under det gångna året ska en specialstyrka, eller regeringsstödd milis, kallad Rapid Support Forces, ha genomfört två kampanjer mot byar i Darfur med massvåldtäkter och brutalt dödande. De värsta övergreppen rapporteras från byn Golo i rebellkontrollerat område i Darfur som togs över av regeringsmilisen i januari.

Vittnen talar om många civila som sköts ihjäl, hus som brändes ner och omfattande plundring. Ett stort antal kvinnor våldtogs också, i vissa fall tvingades bybor bevittna gruppvåldtäkter, och de som vägrade se på dödades.

Enligt rapporten så har civila dödats, torterats och våldtagits på ett organiserat, medvetet och systematiskt sätt av styrkan.

Daniel Bekele, Afrikachef från Human Rights Watch, är kritisk till FN:s insats i Darfur och menar att FN-styrkan på plats, kallad UNAMID, borde göra mer att skydda civilbefolkningen.

Den isolerade regionen Darfur har länge varit omstritt sedan en väpnad konflikt började där 2003 mellan icke-arabiska miliser och regeringsstödda styrkor kallade Janjaweed.

Omkring 300 000 människor har dödats sedan dess och Sudans president Omar al-Bashir har åtalats av den internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten, i huvudsak för hans agerande i Darfur.