300 människor har kommit till Malmö - Löfven kritiserar Danmark

1:24 min

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att Danmark gör fel när landet släpper igenom tåg med flyktingar till Sverige. Men under hela dagen har flyktingar kommit över sundet - och på Centralstationen i Malmö möts de av frivilliga.

Statsminister Stefan Löfvén säger till Dagens Nyheter att ett av de viktigaste uppdrag länderna har i EU är att följa reglerna i Dublinförordningen, som säger att det land tid flyktingarna kommer är där de ska registreras.

Den danske statsministern berömde tidigare idag den danska polisens beslut att inte hindra flyktingar från att resa vidare till exempel till Sverige utan att ha registrerats.

På Centralstationen i Malmö har Migrationsverket personal på plats.

Iman Elmughrabi jobbar på ansökningsenheten och säger att uppskattningsvis 300 personer har passerat Malmö C hittills idag.

– Ungefär tror vi 300 har passerat Malmöcentralen, men alla har inte sökt i Malmö.

De du har mött, vad är det första de säger till dig?

– De flesta vill vidare, till Norge, Finland eller Stockholm. Och anledningen har jag hört av de flesta är att det är för långa väntetider i Malmö.

Men det betyder att folk har ganska god information om hur förhållandena är i Sverige?

– Många har ju släkt, vänner och bekanta i Sverige som ger dem den informationen.

De du har mött idag, vilka länder kommer de ifrån?

– De flesta var från Syrien, sedan många minderåriga från Afghanistan. Men majoriteten är syrier.

– Vi är ju här för att informera att det är illegal vistelse om man åker vidare från Malmö. Man ska ju söka här i staden först, men vi kan inte tvinga folk att söka. Det är därför vi är här på centralen, för att ge rätt information. Vi har hört att det har gått ut fel information till dem som skall söka, så vi är här för att ge rätt information.