Regeringen: Inte möjligt att ändra flygregler för flyktingar

2:19 min

Svenska flygbolag kräver att regeringen ska avskaffa det så kallade transportörsansvaret på vissa sträckor så att flyktingar kan börja flyga till Sverige. Men det är inte möjligt för regeringen att fatta ett sånt beslut, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Vi kan just nu inte hjälpa behövande, vi har diskuterat det och tycker att det är rimligt att föreslå ett sådant här temporärt undantag till regeringen, säger Jan-Olov Bergling som är chef på Svenska Flygbranschen.

Svenska Flygbranschen har varit emot det så kallade transportörsansvaret ända sedan det infördes. Med det är flygbolagen i dag skyldiga att betala stora summor om de skulle ta med en resenär som sedan visar sig sakna flyktingstatus.

Nu vill arbetsgivarorganisationen att det ska bli möjligt för flygbolag som SAS och Lufthansa att på vissa sträckor ta ombord flyktingar utan att riskera böter. Undantagen skulle kunna gälla i bland annat Syriens grannländer.

– Att man i de här aktuella områdena gör ett undantag och att FN eller andra kontrollerar om de här resenärerna har flyktingstatus eller inte, säger Jan Olov Bergling.

Organisationen har ännu inte fått något svar från regeringen om möjligheterna att upphäva transportörsansvaret som regleras i ett EU-direktiv.

– Det här är en fråga som regeringen helt måste avgöra, vilka internationella lagar vilka överenskommelser vi har inom EU, det här är helt och hållet upp till regeringen att bedöma om det är genomförbart, säger Jan Olov Bergling.

Och när Ekot talar med migrations- och justitieminister Morgan Johansson säger han att detta inte skulle vara möjligt för Sverige att genomföra.

– Det är inte möjligt för regeringen att göra det på egen hand, utan det är ju ett EU-direktiv som styr detta i botten. Jag ser att i EU-kretsar är det inte en framkomlig väg att driva den frågan. Istället måste vi bygga ut det kvotflyktingsystem som finns, vidarebosättning inom ramen för UNHCR:s arbete. Det systemet är vår tids vita bussar.

Så det är inte juridiskt möjligt att häva transportörsansvaret temporärt, om man skulle vilja?

– Inte för ett enskilt land, säger migration- och justitieminister Morgan Johansson (S).