Hundratals på väg till Sverige till sjöss

1:54 min

För första gången sedan flyktingkrisen startade kommer nu större grupper med flyktingar direkt från Tyskland till Sverige med färja. På bara ett dygn har hundratals personer åkt med Stena Lines fartyg från tyska hamnar.

– Den här situationen med så stora grupper har vi inte varit med om förut, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line.

Efter de senaste dagarnas tumult i Danmark, där flyktingar på väg till Sverige har stoppats ombord på tåg, tar människor nu nya vägar för att komma direkt från Tyskland till Sverige utan att passera Danmark. Redan i morse anlände ett drygt femtiotal med färja till Trelleborg. Under kvällen och natten kommer ytterligare runt 200 flyktingar till Trelleborg och i morgon bitti väntas 175 personer anlända till Göteborg. Totalt över 400 personer på ett dygn.

Eftersom transporterna sker inom Schengenområdet bedömer Stena Line att de som rederi inte har något ansvar för att kontrollera folks identiteter. Passkontroller ska utföras i de tyska hamnarna, men flyktingar på väg till Sverige just nu kommer igenom även utan papper, säger Jesper Waltersson på Stena Line.

– De här grupperna är på väg till Sverige och de tillåts komma igenom passkontrollen. Vi ser det som viktigt att vi tar vårt ansvar och förmedlar möjligheten att kunna ta sig till Sverige.

Hur bedömer ni att det här kommer fortsätta?

– Det är svårt för oss att bedöma. Vi är ett rederi som kör våra fartyg och vi får väl se framöver hur det utvecklar sig. I verksamheten måste vi vara extra uppmärksamma när vi får människor på flykt på våra fartyg. De kanske har behov av mat eller att behöva komma undan och vila. Det måste vår personal vara beredd på, säger Jesper Waltersson, informationschef på Stena Line.