Spänningarna mellan Venezuela och Colombia ökar

1:32 min

Den diplomatiska krisen mellan Venezuela och Colombia förvärras. Venezuela har stängt ännu fler gränsövergångar, och i går gick Colombias president Juan Manuel Santos till hård attack mot grannlandet i ett tv-tal.

– Den bolivarianska revolutionen håller på att förstöra sig själv, sa president Juan Manuel Santos i ett tal igår kväll. Att varor saknas i venezuelanska affärer är inte Colombias fel, det är ett problem som har sin grund i Venezuelas ekonomiska modell, sa Colombias president.

Under de två veckor som gått sen krisen mellan länderna bröt ut har Juan Manuel Santos hela tiden hållit en låg profil. Han har bett Venezuela att respektera de mänskliga rättigheterna och förklarat att Colombia kommer ta hand om de människor som Venezuela kastat ut från landet. Det var efter en skottlossning vid gränsen som Venezuelas president Nicolas Maduro beslutade sig för att stänga ner flera gränsövergångar och deportera colombianer som befinner sig i landet utan papper. Enligt Maduro är det colombianska smuggelligor som bär ansvaret för varubristen i Venezuela.

 Colombias president Juan Manuel Santos har fått kritik på hemmaplan för att han varit för mild i sin kritik mot Venezuela. Hans tal igår var hårdare än tidigare, och president Maduro gick direkt till motattack.

- Juan Manuel Santos har kränkt Venezuela. Han har kränkt vår revolution, vår president, vårt folk. Jag har aldrig hört någon värre förolämpning än det Colombias president nu sagt, sa Nicolas Maduro.