Politisk massavgång i Nordirland

1:35 min

I Nordirland, hotar den gamla konflikten att blossa upp igen. I kväll avgick försteministern Peter Robinson i protest mot att det lokala parlamentet enligt hans mening inte vill ta tillräckligt på allvar att den Irländska Republikanska Armén möjligen fortfarande existerar och fortsätter att begå mord.

– Jag avgår som försteminister, och de andra ministrarna gör detsamma, sa Peter Robinson vid en presskonferens ikväll. Han leder det demokratiska unionistpartiet i Nordirland.

Det som verkar rullas upp nu är den allvarligaste krisen på Nordirland sedan fredsavtalet som kallas långfredagsöverenskommelsen år 1998.

Peter Robinson lämnar alltså den lokala regeringen tillsammans med alla ministrar utom en. Det är en regering där de gamla fienderna republikanerna och unionisterna delar på makten, enligt fredsöverenskommelsen.

Det som är anledningen till Robinsons och hans ministrars dramatiska avhopp är ett mord som inträffade i augusti. Enligt polisen finns det misstankar om att den irländska republikanska armén finns kvar i skuggorna och inte alls har avväpnat sig som fredsöverenskommelsen förutsatte. Peter Robinson har försökt att ajournera det lokala parlamentets vanliga arbete, för att istället koncentrera sig helt på krismöten om huruvida IRA i hemlighet finns kvar i det nordirländska samhället. Det förslaget röstades ner av nationalisterna och republikanerna. Och Robinson avgick.

Mordet som konflikten handlar om är dödsskjutningen av en före detta IRA-medlem i augusti som polisen misstänker utfördes av en rivaliserande grupp inom IRA.

En talesman för premiärminister David Cameron säger att Cameron är djupt oroad över utvecklingen i Nordirland.