Bombhot mot Gefle Dagblad

3:55 min

Efter en serie artiklar om den största moskén i Gävle bombhotades under torsdagen tidningen Gävle Dagblads redaktion.

Polisen fick ett telefonsamtal vid klockan 10.30 på torsdagen med ett hot mot tidningens redaktion. Hotet lämnades enligt polisen av en ung kvinna, som var upprörd över tidningens publicering av artiklar under veckan, och särskilt en artikel som publicerats i dag.

-- Vi har gjort en granskning av ledarna inom den stora moskén i Gävle. I dagens avslöjande berättar vi om en imam som pekats ut som de militantas imam, vi har källor som säger att han är den som de militanta vänder sig till i Sverige, säger Anna Gullberg, chefredaktör på Gefle Dagblad.

Kvinnan som ringde till polisen talade om en bomb, men inte var den skulle vara placerad.

-- Vi är kvar i våra lokaler. Polisen har koll på läget. Det finns ingen bomb här, säger Anna Gullberg.

Men polisen sökte inte igenom tidningens lokaler.

-- Det finns inget i samtalet som tyder på att det finns någon bomb. Utifrån det har vi bedömt att vi inte behöver utrymma lokalerna, eller att närboende behöver evakueras, säger Mikael Hedström, presstalesman hos Gävlepolisen.

Nu försöker polisen analysera samtalet för att ta reda på vem som ringt. Men ännu finns ingen misstänkt.

-- Den som ringde var frustrerad över att tidningen nämner en person från moskén. Gefle Dagblad har ju publicerat artiklar hela veckan, men det var särkilt den här som hon var upprörd över, säger han.

Tidningen har haft kontakt med polisen inför publiceringarna, berättar han.

– Vi har haft en dialog innan, så vi blev inte helt tagna på sängen, säger han.

Nu står polispatruller utanför tidningens hus.

Personalen på tidningen har förstås blivit oroad, berättar Anna Gullberg. Men tidningen kommer inte att ta bort eller avpublicera artiklarna som upprört den som hotade.

– Jag blir förbannad! Hot gör att man stannar upp och känner rädsla. Jag känner starkt för mina medarbetare, de ska inte behöva uppleva hot i sin yrkesutövning. Men många av dem är kloka och tycker att det vi gör är viktigt, säger Anna Gullberg.

Branschorganisationen Tidningsutgivarna fördömer hotet.

"I ett öppet samhälle är det viktigt att allt och alla kan granskas _ objektivt och utan förutfattade meningar. Och att även kritiska och obekväma frågor får ställas. Det är vad GD gjort _ och det ska inte bemötas med hot som ytterst syftar till att skrämma till tystnad. Det är att hota såväl yttrandefriheten som demokratin", säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter enligt ett pressmeddelande.