FN-sändebud: Bild på död pojke påverkar Syrien-kriget

2:25 min

FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, tror att bilden på den lille döde syriske pojken Alan Kurdi kommer att ha inflytande på vad som händer i kriget i Syrien.

Det finns en större press på att hitta en lösning på kriget efter att bilden berört så många människor i världen, säger den svensk-italienske topp-diplomaten.

– Jag tror att Alan, den lille tre-åringen, och det fotot på honom förmedlar och de hundratusentals människor som är på flykt har fått människor vakna upp.

Staffan de Mistura har varit FN:s sändebud i kriget i Syrien i drygt ett år nu. Det är ett jobb som har beskrivits som världens svåraste.

Hans två föregångare Lakthar Brahimi och Kofi Annan lyckades inte komma någon vart med konflikten men nu är ett uppvaknande på gång tror de Mistura.

Anledningarna tror han är den så vitt spridda bilden på den lilla pojken Alan och efter att omvärlden nu ser de tiotusentals människor som lämnar Syrien för att de inte längre kan stanna i ständiga bombardemang och raketbeskjutningar.

De Mistura jämför med kriget i det forna Jugoslavien och hur bombningen mot en marknad i Sarajevo och bilderna av utmärglade krigsfångar i Srebrenica fick världen att vakna upp.

– Bilden och den stora flyktingströmmen säger till oss att det finns ingen mer tid nu. Väntar vi i fem år till finns det inget Syrien kvar, säger de Mistura.

– Det finns ingen mer tid för konferenser i Geneve med tomma ord. Alla som kan påverka kriget måste agera nu.

Viktigast är att de krafter som stöder de olika sidorna i konflikten upphör med det. Det skulle ta bort krigets syre, säger han, och pekar speciellt ut nyckelspelarna i regionen Iran och Saudiarabien.

De Mistura har arbetat för FN i 42 år och med 19 olika krig och konflikter. Han kallar kriget i Syrien unikt och det mest cyniska han har sett.

Alla parter fortsätter att tro att de ska vinna kriget militärt fastän alla vet att det till slut måste till en politisk lösning, menar han. Aldrig har han stött på en konflikt med så många parter inblandade, både inom landet och utanför.

FN:s sändebud i Syrien Staffan de Mistura intervjuad i Söndagsintervjun i P1 med Martin Wicklin. Intervjun i sin helhet kan ni höra på söndag eller lyssna redan nu som pod.