Partiledare eniga om flyktingfrågan

2:00 min

Statsminister Stefan Löfven var nöjd med torsdagskvällens möte i Rosenbad om den svåra flyktingsituationen inom EU. Alla partiledare utom Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, som inte var inbjuden, var med.

Statsministern sökte stöd för hur Sverige ska agera den närmaste tiden i förhandlingar med övriga EU-länder om att försöka få fler länder att ta sitt ansvar för flyktingarna.

– Det var väldigt bra samtal och vi har redovisat hur vi tänkte när det gäller Europa, och det finns en bred samsyn här att alla länder borde ta sitt ansvar, vi måste ha ordning och reda i mottagandet, och det kändes bra att kunna ha en sådan samsyn, säger statsminister Stefan Löfven.

Stor enighet rådde bland partiledarna om att Sverige och Stefan Löfven ska agera för att försöka få de länder som inte tar emot så många flyktingar att ändra sig. På måndag är det möte i Bryssel med EU:s migrationsministar och därefter följs frågan upp med stats- och regeringscheferna i EU. Samtliga som deltog vid mötet hoppas att det ska bli en förändring.

– Nu återstår då arbetet med att få fram konkreta resultat, från andra regeringar, och i EU:s ministerråd, säger moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Partledarna diskuterade också bland annat Danmarks stora brister i mottagandet av flyktingar. Flera partiledare ifrågasatte om Danmark följer Dublinförordningen, som ger varje flykting rätt att söka asyl i det EU-land de kommer till.

– Jag tycker att det är djupt problematiskt att Danmark inte tycks kunna tillhandahålla tillräckliga möjligheter för det stora antalet flyktingar som befinner sej i Danmark, att kunna söka asyl i Danmark, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Danmark måste följa Dublinförordningen och det betyder ju att Danmark måste erbjuda dessa personer en möjlighet att registrera sig och söka asyl, säger folkpartiledaren Jan Björklund.

– Danmark måste ju ta emot flyktingar, jag tycker det är helt självklart. De kan inte smita från sitt medansvar för att lösa situationen för de här människorna som far väldigt väldigt illa, säger vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Statsminister Stefan Löfven som varit i kontakt med den danska regeringen säger:

– Vi utgår från att Danmark håller sej till reglerna. Det har man uttalat tidigare från regeringen och det är det vi utgår ifrån att man gör.