Den afghanske flyktingen Baratali Sharifi. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
1 av 3
Baratali Sharifi har rest i över en månad för att komma till Sverige. Foto: Anna Landelius/ Sveriges Radio.
Frivilliga utanför Malmö central. Foto: Anton Kalm /Sveriges Radio.
2 av 3
Många frivilliga har under veckan samlats på Malmö centralstation för att hjälpa de flyktingar som anlänt. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
Malmöbor med gåvor till nyanlända flyktingar. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
3 av 3
Engagemanget bland Malmöbor har under veckan varit stort och de nyanlända har fått mat, dryck, kläder och pengar till biljetter som samlats in av frivilliga. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.

Nyanländ flykting: Jag känner mig fri

Kan redan svenska alfabetet
2:18 min

Malmö är den första anhalten för de allra flesta flyktingar som söker sig till Sverige just nu. Drygt 2 000 människor väntas söka asyl på Migrationsverket i Malmö den här veckan. Det är ungefär dubbelt så många som det varit tidigare.

Vår korrespondent Anna Landelius träffade en av dem; 31-åriga Baratali Sharifi från Afghanistan.

- A, b, c, d, e, f, k...., säger Baratali Sharifi.

Han kan redan det svenska alfabetet trots att det bara var några få dagar sedan han kom med tåget från Tyskland till Malmö centralstation. Att äntligen sätta fötterna på svensk mark var som att komma ut ur ett fängelse, säger Baratali Sharifi.

– Jag känner mig fri. Jag känner mig mycket lycklig över att vara i Sverige.

Det första jag gjorde när jag kom till Malmö var att fråga några poliser om var jag skulle åka för att söka asyl, berättar Baratali, som blev förvånad över hur vänligt bemött han blev.

I dag möts vi utanför Migrationsverket i Malmö där redan ett 30-tal personer samlats trots att man inte öppnat än. Baratali, säger att han är lycklig över att äntligen vara här men hans ögon är trötta. Resan hit var svår, berättar han; han vandrade över berg på natten, sov på marken och åkte, likt många andra, över Medelhavet i en liten båt till en av de grekiska öarna.

Men när han väl hade kommit till Tyskland var den fortsatta resan till Sverige enklare, berättar han.

– Jag klädde mig i kostym när jag tog tåget genom Tyskland och Danmark och ingen stoppade mig. Jag är så glad att vara här men jag är orolig för min fru och mina två barn som är kvar i Afghanistan och jag tänker mycket på vad som kommer hända med dem, säger Baratali Sharifi, vars resa inte är slut riktigt än.

Snart ska han skickas vidare med Migrationsverkets buss som går till ett asylboende i Småland. Men innan dess ska han lämna in en ansökan om praktikplats, för att kunna lära sig svenska snabbt, säger han.

– Jag ska kämpa hårt för att bli utbildad och en hjälpsam person här i Sverige, säger Baratali Sharifi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".