Vaccinskepsis i Ukraina trots polioutbrott

2:47 min

Ännu har Ukraina inte satt igång den massvaccinering mot polio som WHO kräver efter att två ukrainska barn drabbats av polioförlamning. Det är första gången på fem år som poliovirus sprids i Europa och det är ett bakslag för utrotningen av sjukdomen i världen.

Kyrkklockorna klämtar intill lekplatsen i den lilla staden Tyachiv i västra Ukraina precis vid gränsen mot Rumänien.

Här har en tiomånader gammal flicka blivit förlamad av polio och i grannstaden Rakhiv några mil bort har ett fyra årigt barn drabbats av samma sak.

Troligen finns ytterligare hundratals smittade utan symptom. Enligt världshälsoorganisationen WHO:s regler ska en massvaccination sättas igång inom två veckor från att ett fall konstaterats i laboratorium.

Den tidsgränsen infaller i dag men ännu har inget hänt. När de miljontals drickbara vaccinationsdoserna från UNICEF, som finns i huvudstaden Kiev, kan fraktas ut i landet är oklart.

Det råder stor vaccinbrist lokalt. I östra delen av landet är det krig och en utbredd vaccinationsskepsis i befolkningen och bland politiker sätter dessutom käppar i hjulen.

Få föräldrar på lekplatsen i Tyachiv har hört talas om polioutbrottet i stan eller förlamningsrisken och de som gjort det är mer rädda för biverkningarna av själva vaccinet.

Larysa har inte vaccinerat 2-åriga dottern No´diika och kommer vägra när den planerade massvaccinationskampanjen sätter igång. Hon tror att det här bara är ett sätt för politiker att få folket att glömma andra problem.

På ett barnsjukhus i Ukrainas huvudstad Kiev är chefsimmunologen mycket oroad över poliokrisen.

– Jag har varnat för det här i decennier, säger professor Fedir Labii. I värsta fall kan vi riskera tusentals polioförlamade framöver.

Bara 14 procent av ukrainska barn vaccinerades i år. Det bör vara minst 95 procent för att skydda en befolkning. WHO och UNICEF har varnat Ukraina i flera år.

När så få är immuna får det försvagade polioviruset i det drickbara vaccinet chansen att spridas via avföring till miljön och hinner förändras genetiskt i magen på många individer tills det blir sjukdomsframkallande.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns ingen risk för en spridning i Sverige.

– Vi är i Sverige väldigt välvaccinerade mot polio, säger Anders Tegnell.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC utesluter inte att polioutbrottet även kan drabba Rumänien som har en låg vaccinationsgrad och som gränsar till de städer i västra Ukraina där två barn hittills blivit förlamade.

Andra länder som drabbats av polioutbrott med ursprung i vaccinet i år är Madagaskar, Nigeria och Mali. Vilt poliovirus finns bara kvar i Pakistan och Afghanistan.

Världshälsoorganisationen hoppas kunna utrota sjukdomen helt från jorden inom tre år men då kommer alla länder behöva överge det drickbara billiga vaccinet och övergå till poliosprutor utan smittrisk enligt WHO.