Människor flyr från intensiva flyganfall i Jemen till Djibouti

1:49 min

Den saudi-ledda koalitionens bombräder i Jemen har den senaste veckan varit de mest intensiva sedan attackerna inleddes i mars. Många jemeniter har flytt till Djibouti på andra sidan Adenviken, Sveriges Radios utsände har besökt ett flyktingläger där.

– De började bomba våra hus och de bombade sjukhus. På gatorna fanns krypskyttar så det var svårt att ta sig ut, berättar Hassan som kommer från Aden.

Till slut kom han och hans familj med en båt och tog sig till Djibouti. De hamnade i Markazilägret som ligger nere vid stranden bredvid fiskarbyn Obokh. Det är ingen badstrand, mer som gränsen där en stekhet stenöken möter Adenvikens vågor. Vinden far och yr runt oss hela tiden, även inne i tälten som står i långa rader.

Sumaya, som en gång bodde i Frankfurt kom hit från huvudstaden Sanaa för 15 dagar sedan. Hennes systrar som är kvar säger att läget nu är allvarligt.

– Nu säger de att de inte längre har vare sig mat eller vatten, säger Sumaya.

Sedan en vecka tillbaka utförs de värsta flyganfallen i Jemen sedan de började i mars. Det började efter en missilattack förra veckan som dödade minst 60 koalitionssoldater. Men det kan också vara de första stegen mot en invasion av Jemen, med sikte att erövra den av Houthi-rebeller kontrollerade huvudstaden Sanaa.

Trupper från Förenade Arabemiraten och Saudi-Arabien finns redan i Jemen. Qatar har nu sänt soldater till den saudiska gränsen till Jemen och Bahrains utrikesminister sa i går att närvaro på marken var nödvändigt.

Jamal Muhammed Ali i flyktinglägret på stranden, flydde från Sanaa med sina två barn som minns alla flyganfall. De blev mycket rädda varje gång de saudiska flygplanen kom.

– Om de hör ett plan passera nu, eller om det är någon stor smäll här i lägret, så börjar de gråta direkt, säger Jamal.