Hundratals flyktingar till Sverige i dag - anländer med färjor

1:44 min

Under morgonen anlände Stena Lines färja från tyska Kiel till Göteborg. För första gången med en stor grupp flyktingar som passagerare, rapporterar Ekots reporter i Göteborg Jens Möller.

Fortfarande kommer de allra flesta flyktingarna till Malmö, uppskattningsvis handlar det om cirka 2 000 personer den här veckan, enligt Migrationsverket. Men nu har flera hundra flyktingar, från framför allt Syrien, tagit färjorna till Göteborg respektive Trelleborg i Sverige.

– För första gången är det en stor grupp med flyktingar som snart anländer till Göteborg, rapporterade Jens Möller vid nio-tiden under fredagmorgonen.

Tidigare har någon enstaka flykting tagit sig till Sverige den här vägen med hjälp av färja, berättar han. Nu handlar det om cirka 150 personer, som har rest med färjan under natten för att eventuellt söka asyl i Sverige eller kanske fortsätta mot Norge.

Enligt Stena Line har det varit en lugn resa.

– Det har varit en lugn natt och de har fått något att äta och har kanske haft en första lugn natt på många veckor, berättar Jens Möller som har talat med ansvariga vid rederiet. 

– Alla ska må bra, säger han.

Enligt Stena Lines vice vd har alla flyktingar betalat sina biljetter och är som vilka andra passagerare som helst, säger Jens Möller.

En del har betalat ur egen ficka, andra ska ha fått hjälp av den tyska staten.

Stena Lines vice vd säger till Ekot att det handlar om en helt vanlig resa inom Schengen där det inte behövs några passkontroller. Vem som helst som kan visa upp en giltig biljett kan åka med färjan till Sverige.