Telia stoppar dansk storaffär

2:34 min

Telekomoperatören Telia Sonera avbryter planerna på att gå ihop med norska Telenor i Danmark. Trots flera försök kunde parterna inte komma överens med EU-kommissionen om åtgärder för att skydda konkurrensen. 

– Vi är väldigt besvikna att vi inte har fått igenom något som vi har jobbat med sedan december förra året. Vi har jobbat ambitiöst och med högsta intentioner ända till slutet, tills vi insåg att det inte fanns förutsättningar längre, säger Christian Luiga, finansdirektör för Telia Sonera. 

Planerna på en sammanslagning mellan Telia Sonera och Telenor på den danska marknaden har funnits sedan slutet av förra året. En sammanslagning skulle ha gjort det nya bolaget till den största operatören i Danmark.

För att värna konkurrensen har EU-kommissionen bland annat krävt att parterna skulle skapa en ny operatör, lämna över en del av sina kunder och sälja av en del av sina nät. 

– Vi erbjöd en del av vårt nätverk och en kundbas, men det var inte tillräckligt för kommissionen. Vi kunde inte gå längre, för det fanns inte ekonomiska förutsättningar för oss att göra det, säger Christian Luiga. 

Danmarks EU-kommissionär Margrethe Vestager har ansvaret för konkurrensfrågor i unionen. Hon skriver i ett pressmeddelande idag att det som företagen erbjöd inte var tillräckligt för att undvika skada på den danska mobilmarknaden.

Telia Sonera kommer trots beskedet idag att finnas kvar i Danmark, men företaget ser nu över sin verksamhet. Enligt finansdirektör Christian Luiga är Telia Sonera öppet för att hitta nya affärslösningar för att öka investeringstakten och öka avkastningen på de investeringarna.

– Danmark är en huvudmarknad för oss och det är viktigt för oss att vara på den marknaden. Jag är ganska säker på att vi kommer hitta sätt att få avkastning med tiden.

Har ni en tidplan, att ni ger det fem år eller tio år eller tjugo år?

– Vi har ett bolag idag som är positivt både vad gäller vinst och kassaflöde. Vi har ett av de bästa nätverken i Danmark och ligger först ut med 4G. Det finns ingen tidplan på så sätt utan vi gör bra saker varje dag för att förbättra verksamheten.

Vad har det här misslyckandet kostat aktieägarna?

– Vi har inte misslyckats. Vi är besvikna att det här inte fungerade. Men vi ger inte upp för det.

Och även om det inte är ett misslyckande, vad har det kostat aktieägarna?

– Det har självklart kostat tid bland många medarbetare. Och sedan har det förstås kostat en del jurister och annat som sådana här processer kostar.